Турската парична единица с нов отличителен знак

Новият знак на турската лира бе представен днес официално от турския премиер Реджеп Ердоган. Той отбеляза, че новият знак символизира стабилността на лирата, като здраво закотвена, а с двете черти нагоре – нейния възход.
След премахването на шестте нули от турската лира през 2009 г., това е втората мащабна операция на Централната банка, която ще допринесе за утвърждаване на авторитета на турската лира в света, каза Ердоган.
Турският премиер отбеляза още, че за периода от идването на власт на Партията на справедливостта и развитието преди девет години, авоарите на турската Централна банка от 27 млрд. долара са нараснали на 88 млрд. долара, дългът към МВФ от 23,5 млрд. долара е намалял на 2,3 млрд. долара, а безработицата през миналата година е спаднала до 9,8 на сто.
Централната банка на Турция преди една година обяви конкурс за определяне на символ на турската лира, който да я отличава, като еврото и долара. 8362 проекта са били подадени. От тях след пресяване останали 7, от които е бил избран настоящият. Авторка на новия отличителен знак на турската лира е Тюляй Лале.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *