Турският парламент разреши военни операции в Сирия

 
Мандатът е валиден за една година и бе приет с гласовете на 320 депутати от 550-местния турски парламент.
Парламентът проведе извънредно заседание, на което депутатите гласуваха по искането на правителството за трансгранична военна операция на сирийска територия.
Вотът на парламента разрешава на правителството в срок от една година да нарежда извършването на военни операции в Сирия.
„Враждебните действия срещу турската територия са почти въоръжено нападение… и затова представляват заплаха за нашата национална сигурност“, аргументира се парламентът.
Съгласно турската конституция всяка военна операция извън границите на страната трябва да бъде предварително разрешена от парламента.
Извънредното заседание се състоя ден след като петима турски граждани загинаха след експлозия на сирийски снаряд в граничен турски район и въпреки препоръките на Европейският съюз и Сирия, и Турция да бъдат сдържани след избухналите престрелки по границата между двете държави в сряда.
В сряда турски военни отново удариха цели в Сирия, след като сирийски снаряд уби петима турски цивилни – майка с четирите й деца, в погранично село Акчакале.
По първоначална информация 13 сирийски войници, лоялни на режима на президента Башар Ал-Асад, са били убити от турски огън.
Въпреки препоръките на Европейския съюз и Сирия, и Турция да бъдат сдържани след престрелките по границата между двете държави в сряда, Анкара даде „зелена светлина“ за военни действия в Сирия.
Сирия е в състояние на гражданска война, след като през март 2011 г. започнаха безредици и протести срещу режима на президента Башар Ал-Асад като част от т.нар. „Арабска пролет“.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *