Турският тигър се готви за скок

Турският вицепремиер Али Бабаджан заяви, че целта на правителството в периода между 2014 и 2016 г. е да създаде 1.8 милиона нови работни места.

Анкара възнамерява да намали безработицата в страната до 8.9%. Според статистическата служба равнището на безработица в Турция, измерено през юли тази година, е 9.3%.

„Планираме растеж от 4% през 2014 г. и от 5% през 2015 г. и 2016 г., както обявихме по рано в нашата икономическа прогноза. В съответствие с това , планираме да открием 1.8 милиона нови работни места от 2014 до 2016 г., с което ще намалим безработицата до около 8.9%“, заяви Бабаджан.

Основни приоритети за Турция са намаляването на инфлацията и бюджетния дефицит, насърчаване на икономическия растеж и ограничаване на безработицата.

О своя страна турският министър на икономиката Зафер Чаглаян коментира, че икономическият растеж на Турция е по-висок от този на много страни от Европейския съюз, като : „Днес, Европейски съюз, в който Турция не участва, ще бъде в губеща позиция.“

Министърът присъства на заключителната сесия на бизнес форума Турция – Швеция с шведският финансов министър Андерс Борг, който се проведе от турски и шведски бизнесмени в Стокхолм.

През последните четири години, около пет милиона души в ЕС са загубили работата си, докато в същия период над шест милиона души са намерили работа в Турция. Трябва да се сравни турската икономика с тази на Европа, каза Чаглаян.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *