Турски текстилни компании избират България заради по-ниски данъци

Около 2 хил. турски инвеститори, развиващи бизнес в текстилния сектор, са се насочили към България през последните няколко години в търсене на по-изгодни данъчни условия, по думите на Ердоан Мумджу, председател на управителния съвет на турската текстилна компания BIRKO, цитиран от информационния портал Mynet Haber.

От Българската асоциация на производителите и износителите на облекло и текстил (БАПИОТ) също отбелязаха, че в последно време интересът от страна на турски текстилни фирми към България се е засилил. Такива фирми се установяват главно в районите с компактно малцинствено население.

Мумджу определи 2003 г. като неуспешна за турския текстилен сектор, на който иначе се дължи една трета от цялостния износ на страната. Представителите на сектора са били принудени да търсят пазари, предлагащи по-ниска работна ръка и суровини, като Китай, Индия и Пакистан. Част от тях се насочват към Румъния и Литва, които също предлагат по-облекчен данъчен режим. Той дава за пример Китай, където местните власти са им предложили нулева данъчна ставка в продължение на седем години в замяна на инвестициите, които те ще направят.

Според него данъчното бреме в Турция става причина за редица злоупотреби, като например нерегламентираната употреба на електроенергия, чийто дял в Турция е 22 на сто. Тежестта се увеличава още повече и заради заетите в сенчестата икономика, чиито потенциални данъчни задължения се разпределят между официално регистрираните.

Наред с тези обстоятелства, положението на сектора се утежнява и от намаляването на вътрешното производство на суровини. В последно време производството на памук в Турция е значително ограничено, вследствие на което се е наложило текстилните компании да внасят памук от САЩ, Гърция и някои Африкански държави.

Самата BIRKO, се надява да излезе на зелено тази година, след като регистрира загуби в продължение на 2-3 години. „Изправихме се пред необходимостта да продаваме продукцията си дори на производствени цени, но все пак не спряхме производството, не съкратихме персонал и не намалихме заплащането“, каза Мумджу. “ Имаше и редица фирми, които не успяха да се справят с конкуренцията и трудните условия, и бяха принудени да прекратят дейността си. Очакваме 2006 г. и 2007 г. да бъдат по-благоприятни за текстилния сектор.“

Ангел Милев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *