Турция няма да вдига транзитните такси за българските превозвачи

Получен е официален отговор от турска страна, в който се посочва, че няма да се променя стойността на транзитната такса от 43 евро, която е за българските превозвачи. Това каза в интервю за БНР министърът на транспорта Данаил Папазов.

Той припомни, че българското правителство е настояло Турция да разясни публикуваното преди време комюнике, което разбуни духовете на българските превозвачи. Според тях, таксите се увеличават двойно и затова поискаха съдействие от Министерския съвет, в противен случай се заканиха да стачкуват на 1 септември. Тогава е предвидено да започнат да действат новите такси за преминавана през територията на южната ни съседка.

„Получихме официален отговор от г-н Али Раза Ючоглу, генерален директор на генерална дирекция „Автомобилен транспорт“ в турското Министерство на транспорта и морските дела. В писмото се посочва, това ново комюнике не променя стойността на транзитната такса от 43 евро, която е за български превози. Така че въпросът, смятам, вече е абсолютно ясен. Няма да се вдигат таксите за българските превозвачи“, подчерта транспортният министър.

Той разясни, че цифровизацията в страната не се отлага, но се удължава периодът на паралелното излъчване и на аналогов сигнал. Дотогава, докогато бъдат получени всички декодери за цифрова телевизия:

Дадохме възможност на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) да удължи възможността за излъчване на аналогов сигнал, защото искаме аналоговият сигнал да бъде продължен да се излъчва до получаване и на последния, нуждаещ се от декодер, за да може да получава телевизионен сигнал. Има предложения за абсолютно всички региони, така че няма да има проблеми. От понеделник започва раздаването на ваучерите и декодерите“, посочи Данаил Папазов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *