Турция поставя условия на ЕС за визите

Турция настоява Европейският съюз да въведе безвизов режим за нейните граждани не по-късно от средата на октомври, в противен случай сделката за бежанците ще бъде развалена. Това заяви външният министър Мевлют Чавушоглу в интервю за германския в. „Франкфурте алгемайне цайтунг”.

 

„Ако нещата не стигнат до либерализация на визовия режим, ще сме принудени да се откажем от изпълнение на споразумението от 18 март за връщане на бежанците”, каза Чавушоглу, цитиран от БГНЕС. „Анкара очаква ЕС да посочи конкретна дата за въвеждане на безвизовия режим”, подчерта Чавушоглу. „Това може да е началото или средата на октомври, но очакваме конкретна дата”, изтъкна министърът.
Преди ден председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в интервю за австрийския в. „Курир“ предупреди, че споразумението между Брюксел и Анкара за ограничаване на мигрантския поток към Европа е пред провал информира Actualno.com. „Рискът е голям. Досега успехът на споразумението е слаб. Президентът Ердоган вече даде да се разбере на няколко пъти, че би искал да го постави под въпрос“, обясни Юнкер. По думите му, ако сделката престане да се изпълнява, може да се очаква нов приток на мигранти към Европа.
financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *