Турция пуска за приватизация най-голямата си електроцентрала

Агенцията за приватизация в Турция обяви, че е пред финализиране на процедурата по приватизация на държавния дял в най-голямата електроцентрала в страната Хамитабат /HEAŞ/. Новината съобщава вице президентът на агенцията Ахмед Аксу.

Той посочва, че фокусът на приватизационния процес в страната през тази година ще бъдат именно електроцентралите, след като преносните мрежи вече бяха разпродадени през миналата година.

Турция има четири големи ТЕЦ, които ще бъдат приватизирани по отделно. Това са HEAŞ, Soma A-B, Çan и Seyitömer. Останалите топлоелектроцентрали ще бъдат обединени в 9 групи.

Най-голямата от централите – HEAŞ, се намира северозападно от Къркларели и има инсталирана мощност от 1 120 MW. Тя задоволява с електроенергия близо 7% от потреблението в страната. Другата голяма централа – Soma A-B, е с мощност от 1 034 MW, а останалите два големи ТЕЦ – Çan и Seyitömer са с инсталирана мощност съответно от 320 MW и 600 MW.

Според Агенцията за приватизация в Турция, някои от централите е възможно да бъдат предложени на принципа на първичното публично предлагане. Приоритет за нас няма да бъде постигането на висока цена при продажбите, а гарантирането на инвестиции, които да доведат до по-голяма ефективност и конкурентоспособност в електроенергийния пазар на Турция.

От агенцията допълват още, че се работи по трансфера на собствеността върху системата за пренос на природен газ Başkent Doğalgaz, която бе купена за 2 млрд. турски лири.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *