Турция пусна ”Южен поток”

Турция пусна ”Южен поток”
Dnevnik.bg – 20 Октомври 2009, 10:41

Турция разреши на Русия подводният участък от газопровода „Южен поток“ да премине през нейните териториални води, съобщи Кремъл късно в понеделник. По този начин се урежда проблемът с Украйна, която се предполага, че няма да пусне тръбата през черноморския сектор на нейните икономически интереси, защото руско-италианският проект подкопава тежестта й на транзитна държава. Според агенция „Дау Джоунс“ за разрешението е съобщил турският президент Абдулах Гюл в телефонен разговор с руския си колега Дмитрий Медведев.

Московският в.“Комерсант“ пише днес, че новината е била съобщена в Милано от турския министър на икономиката Танер Йълдъз, който предал на вицепремиера Игор Сечин всички необходими разрешителни за строителство. Кореспондентът на вестника коментира, че най-вероятно турското е съгласие е дадено срещу ангажимент на Русия да участва в строителството на нефтопровода Самсун-Джейхан, смятан за конкурентен на Бургас-Александруполис.

В понеделник пресцентърът на общината в Бургас разпространи цитати от интервю на кмета Димитър Николов пред гръцка национална телевизия, според които той е заявил, че градът не желае петролопровод. Приоритетни за нас са проекти, свързани с развитието на туризма и леката промишленост, а не тези, които застрашават околната среда като петролопровода „Бургас-Александруполис“, е казал Николов.

Според него с участието си в референдумите в Бургас, Созопол и Поморие, местното население е изразило ясната си позиция против петролопровода и с този факт е запознато и българското правителство.

„Комерсант“: „Южен поток“ ще заобиколи България

По повод тристранната италианско-руско-турска среща в Милано „Комерсант“ разказва, че на нея се е очаквало обсъждането на „Самсун-Джейхан“, но Москва се е явила с доста по-големи амбиции. Този петролопровод е турско-италиански проект и запълването му със суровина, а не мащабът му, е проблем за Русия, допълва изданието. Руската делегация, подготвяла срещата в Милано е наблегнала най-вече на турското участие в „Южен поток“ като заместител на българското, продължава „Комерсант“.

За проблема с българите стана ясно още на срещата Владимир Путин – Бойко Борисов, където според изданието руският премиер е поговорил „неочаквано грубо с колегата“, след като той заявил, че София иска отново да проучи проблемите с „Бургас-Александруполис“.

Към този момент Путин вече бил обсъждал с турския си колега Ердоган сценарий, в който България се отказва от „Бургас-Александруполис“, Русия – от излизането на „Южен поток“ на българския бряг, а руската „Транснефт“ се включва в „Самсун-Джейхан“. От тази схема печелят руснаци, турци и италианци, но не и българи, обобщава „Комерсант“.

„Разбира се, не би било зле да се построи „Бургас-Александруполис“, но седемгодишните терзания на България трябва ли и може ли да се положат тези 300 км тръби са способни да подлудят всекиго, още повече господин Путин, който в такива случаи не се отличава с особено търпение. Така Игор Сечин получи от Турция разрешение газовият поток да заобиколи България“, пише вестникът.

Шефът на ENI: Джейлан ще стане турският Хюстън

Досега Турция бе обещала единствено от 1 ноември да започне проучване може ли да газопроводът да мине през нейните води и икономически обосновано ли е турското участие в проекта.

В съобщението на Кремъл се казва, че „са дадени всички разрешителни за начало на геолого-проучвателни работи в изключителната икономическа зона на Турция в Черно море с цел реализиране на проекта „Южен поток“. Като получава разрешение, Русия застрелва с един куршум два заека, пише „Комерсант“ – освен „Южен поток“ тя получава и нефтопровод, в края на който вероятно ще построи рафинерия и ще участва в продажбите на продукцията му.

„Шефът на италианската ENI Паоло Скарони беше във възторг и заяви, е скоро Джейлан ще бъде турският Хюстън“, разказва изданието. Неговата компания подписа меморандум за разбирателство с турската и руската страна, според който „Роснефт“, „Транснефт“, „Совкомфлот“ и турската „Чалък“ ще увеличат капацитета на „Самсун-Джейхан“. Проектът „Бургас—Александруполис“ вече не може да се смята за сигурен, новините от Милано сигурно ще притеснят сериозно българите“, посочва още „Комерсант“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *