Турция сее БГ пшеница

Изключително голямо търсене на сортове пшеница, произведени от Добруджански земеделски институт в съседна Турция отчитат селекционерите, съобщи директорът на института доц. Иван Киряков.

В момента са сключени четири договора с право за регистрация на български сортове пшеница в Турция. Единият е с фирмата „Тарар ун“, с която ДЗИ работи от няколко години, а през тази година права са получили още три турски филми, които могат да регистрират сортове на нашия институт в южната ни съседка, каза още доц. Киряков.

Производството на семена на Добруджанския институт има пазари и в Молдова, откъдето купуват слънчоглед, като двете фирми, с които институтът работи имат сделки също на руски и украински пазар. Киряков добавя още, че и Румъния проявява интерес към производството на института, като най-търсена е пшеница от сорта „Енола“.

Родното зърно се изнася в Египет през Румъния, заяви един от най-известните селекционери на пшеница в страната проф. Николай Ценов. „В България няма пазар на пшеницата, тя излиза навън. В същото време намалява износът на българска пшеница. Това е свързано донякъде с качеството. Тази година, поради дъждовното лято, качеството като цяло, е по-ниско. Това пък е провокация хората да искат пшеница с по-добро качество. Доколкото зная, част от българската пшеницата, която е ожъната преди дъждовете, замина за Констанца, а румънците са спечелили търг за над 300 000 тона пшеница, която Румъния изнася за Египет. Т.е. българската пшеница през Румъния отива в Египет. Но предполагам, че износът е по-малък, отколкото през други години“, каза проф. Ценов.

Той заяви още, че годината е рекордна в производството на пшеница, не само за България, но и в световен мащаб. Откакто се води статистика в световен мащаб, реколтата от пшеница е най-висока.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *