Търговете за ток вече са онлайн, но станаха по-непрозрачни

Трите най-големите продавача на електричество в страната – държавните АЕЦ „Козлодуй“, ТЕЦ „Марица-изток 2“ и НЕК, вече няколко месеца предлагат количествата си свободна енергия на електронни платформи. Новите търгове обаче не премахват досегашните проблеми, а дори внасят повече непрозрачност, показва опитът на търговците на ток. Годишните сделки са огромни – от порядъка на 1.5 млрд. лв., а количества отиват както за износ, така и за месни потребители.

Онлайн системата за продажба на електроеелектронергия на АЕЦ „Козлодуй“ заработи в средата на тази година, но според търговци на енергия с нейното въвеждане търговете са станали по-непрозрачни. Причината е, че централата вече не обявява имената на компаниите, които са класирани, и така не се знае кой е спечелил, коментира Никола Василски, търговски директор на „Енерджи съплай“.
От средата на годината Националната електрическа компания (НЕК) също въведе онлайн система за продажба на електроенергията си. Платформата на НЕК е идентична с тази на ТЕЦ „Марица-изток 2“, която беше първата, въвела подобна система. За разлика от нея на тази на НЕК липсва информация за минали процедури и статистика за сключените договори за продажби.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *