Търговете с руско изкуство на „Сотбис“ донесоха 46,5 милиона долара

В Ню Йорк завършиха „руските търгове“ на аукционна къща „Сотбис“. Те донесоха на организаторите 46,5 млн. долара, бяха поставени 16 рекорда, a общият брой напредложените произведения на руски художници бяха 348.
През първия ден от аукциона на търговете бяха изложени произведения на следвоенното и съвременно изкуство, както ишедьоври на живописта от XIX век.
През втория ден бяха продавани 217 произведения на декоративно-приложното изкуство – икони, сребърни изделия, порцелан, емайл, бронз. За 780 000 долара е била купена иконата „Иисус Христос Вседържител“ в позлатен сребърен обков, инкрустирана с рубини, сапфири, изумруди и перли. Тя е дело на Виктор Аарне от фирмата на Карл Фаберже и датира приблизително от 1900 година. За 409 000 долара е бил продаден триптих със сребърен, позлатен обков и емайл, посветена на Великата княгиня Олга Николаевна. На централната част на триптиха е изобразен образът на Света Олга.Друга работа от фирмата на Фаберже – чаша, изработена около 1900 г., е била купена за 420 000 долара.
Най-висока цена на първия от общо три руски търга е била платена за картината Архип Куинджи „Брезова горичка“, която е била купена за 3, 65 млн. долара – малко повече от предварителната оценка.
Освен това са били продадени три платна на Иван Айвазовски, картина на Алексей Боголюбов „Изглед от Венеция“ (1,05 милиона) и за платното на Василий Поленов „Река Оят“ (1,38 милиона).
Общо на ценителите са били предложени 130 лота с работи на Олег Василиев, Комар и Меламид, Оскар Рабин, Евгения Рухина, Иля Кабаков, Светлана Копустянска и др. БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *