Търговище, Враца и Габрово – най-добри за бизнес

Липсват областни гладове в България, които да представят на най-високо ниво всички условия за правене на бизнес, сочи проучване на Института за пазарна икономика (ИПИ), направено по проекта „Мониторинг на ефективността на работата на общинските администрации”, финансиран по Оперативна програма „Административен капацитет”, управлявана от Министерството на държавната администрация и административната реформа (МДААР), предаде репортер на Агенция „Фокус”.
По проекта е създаден индекс за изследване на местните условия за правене на бизнес и е представена класация на областните градове по определени показатели.
Изследвана е бизнес средата от административна и регулаторна гледна точна, обясни Петър Ганев, икономист в института. Идентифицирани са индикаторите, по които са съпоставени местните власти. Изследвани са условията за правена на бизнес във всички 28 областни града, представени от най-големия глад в областта.
Ниво на местни данъци, ниво на местни такси, регулиране на стопанската дейност на местно ниво, електронно управление, административни услуги (като процедури по ОВОС, промяна на предназначение на земята и др.) и корупция – са показателите, по които са били съпоставяни областните градове у нас.
Според проучването на института – градовете, които се нареждат на по-предни позиции в класацията за правене на бизнес, отговарят едва на два-три от всички шест индикатори.
На челните три места по условия за правене на бизнес са Търговище, Враца и Габрово, а на последните три са Плевен, Смолян и Стара Загора. Според индекса малките общини се представят по-добре по отношение на създаване на условия за правене на бизнес.
Като цяло Северна България е по-добре представена по индекса за правене на бизнес. В Северно-централния регион нивото на данъците и таксите е добро. София се представя добре по отношение на електронното управление и местните такси. София се нарежда на 19-то място заедно със Сливен, след Хасково и преди Пазарджик. Столицата обаче не представя достатъчно добри административни услуги – на 26-то място в класацията на всички 28 областни центрове.
По показателя на корупцията – бизнесът винаги е посочил, че няма сериозни усилия за борба с корупцията. Силистра по този показател е най-добре представен, за разлика от София, Бургас и Варна, в които има по-голяма корупция, прилагана към бизнеса.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *