Търговията в интернет застрашена от провал

Над 30 акта на електронни магазини е съставила Комисията за защита на потребителите през последните месеци, алармираха търговци, които продават през интернет. Причина за това била правна недомислица, записана в Закона за защита на потребителите. Според него електронните магазини у нас нямат право, когато продават стоки, да искат и да приемат плащане, преди да мине 7-дневен срок от предаване на стоката. Това принудило някои от електронните магазини да „затворят врати“ и да спрат продажбите.

Какво ще стане, ако някой ползва стоката седмица и после я върне или поръча десетки артикули и изчезне, преди да плати, питат търговците. 10% от българите над 16 години са пазарували наскоро по интернет, сочат последните статистически данни.

Правото на потребителя да плати след седмица е въведено, за да може да провери дали стоката отговаря на описанието в интернет. Всички знаем случаи, при които обикновени магазини отказват връщането на дефектни стоки. Но търговците в интернет се опасяват, че действащият закон може да ги разори.В САЩ продажбите чрез интернет са много разпространени, но и правата на клиентите са защитени. Там може да купите дори части за компютър от обикновен магазин на улицата и след няколко дни да ги върнете, без да са дефектни с обяснението, че не пасват на вашия компютър.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *