Търговията с автомобили и горива бележи ръст от 23.7% през май

Нетните приходи от продажби на продукция, стоки и услуги в сектор „Търговия, ремонт и техническо обслужване на автомобили и мотоциклети, на лични вещи и стоки за домакинството“ за периода януари – май 2006 г. по съпоставими цени нарастват с 3.7% в сравнение със същия период на предходната година, сочат данните на Националния статистически институт, оповестени днес.

Увеличението е най-голямо при търговията с автомобили и горива и ремонт на автомобили – 18.4% и се дължи на положителните темпове в търговията с автомобили и мотоциклети – 22.4% и търговията с автомобилни горива и смазочни материали – 13.8%, които участват с близки и определящи относителни тегла в обема на приходите. Търговията на дребно нараства с 10.6%, като от наблюдаваните дейности най-висок ръст бележи търговията със стоки за домакинството и битова техника – 16.3%. Търговията с текстил, облекло и обувки и търговията с фармацевтични и медицински стоки нарастват съответно с 9.1% и 8.7%. При търговията с храни, напитки и тютюневи изделия увеличението е 6.2%. Търговията на едро за първи път за периода от началото на годината реализира ръст от 0.3%.

През месец май нетните приходи реално нарастват с 9.1% спрямо съответния месец на 2005 година, като резултат от положителните темпове във всички основни търговски дейности. Търговията с автомобили и горива и ремонт на автомобили бележи ръст от 23.7%, следвана от търговията на дребно и ремонт на лични вещи и стоки за домакинството – 14.2% и търговията на едро – 5.8%.

Спрямо предходния месец нетните приходи при осигурена съпоставимост нарастват с 4.2%. Най – висок темп отбелязва търговията на дребно и ремонт на лични вещи и стоки за домакинството – 6.1%, следвана от търговията с автомобили и горива и ремонт на автомобили –5.9% и търговията на едро – 3.5%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *