Търговските вериги търсят приятелство със социалните мрежи

Преди няколко години търговските вериги в САЩ се изправиха пред ново явление, появило се като резултат от развитието на мобилните технологии – клиенти, разхождащи се между витрините със смартфони в ръка, които постоянно проверяват онлайн откъде могат да си купят харесаната стока по-изгодно. Първоначално много от търговците се опитаха да противодействат на това превръщане на магазините в шоуруми, като ограничават достъпа до интернет в магазините или чрез въвеждане на специални баркодове, несъпоставими с тези на конкурентите. В крайна сметка големите вериги осъзнаха, че клиентите им няма да оставят телефоните, затова е по-добре те да намерят място на екраните, пише New York Times.

Нови партньорства

Нарастването на конкуренцията в електронната търговия, особено на фона на започващия празничен сезон, доведе до утвърждаване на друга тенденция – партньорствата между традиционните търговски вериги и социалните мрежи. През тази година като фаворит на търговските компании се очертава платформата Pinterest, която позволява на потребителите си да правят списъци с неща, направили им впечатление, което е идеален способ за рекламиране на продукти.

Вериги като Target и Nordstrom пускат каталозите и празничните си промоции на сайта, а Pinterest тази седмица въведе специална категория за празнични подаръци, която да се използва от търговците като онлайн витрина. От началото на януари посещенията в сайта от Северна Америка са нараснали със 125%, а потребителите, влизащи чрез мобилни устройства, са се увеличили с 50% и вече представляват три четвърти от всички. Потребителите на сайта са основно жени, което също е важен фактор за търговците.

Повечето търговски вериги обаче залагат на разнообразието и се стремят да се свържат с повече от една социална медия. Walmart например залага както на Facebook, така и на Google. Toys „R“ Us разчита основно на YouTube, а Sears привлича клиенти чрез Instagram и Twitter. Според данните на изследователката фирма comScore Pinterest съвсем не е без конкуренция. Макар сайтът да е постигнал 43 млн. уникални посещения през октомври, през съшия месец Twitter има 64 млн., а Facebook – над 178 млн.

Според изследване на IBM Digital Analytics Benchmark клиентите, привлечени чрез Pinterest, обикновено харчат повече, но тези, свързани с Facebook, пазаруват по-често. През четириседмичния период на изследването средната стойност на покупките от Facebook потребители е била 54.64 долара при 123.50 за Pinterest, но последните са правели поръчки четири пъти по-рядко. „Миналата година използвахме три или четири социални платформи, тази ще са седем или осем“, коментира Джефри Джоунс, главен мениджър по продажбите в Target.

Локален маркетинг

Отговарящият за електронната търговия във Facebook Никола Франчет коментира пред NYT, че сътрудничеството с търговските вериги е важна сфера за компанията, но без да уточнява каква част от рекламите идват от този сектор. „Трудно може да се намери търговец, малък или голям, с когото не работим“, заявява той. Най-голямата световна верига Walmart например ще използва Facebook, за да обявява промоциите в отделните си обекти в САЩ по време на Черния петък. Walmart също така се е погрижил предлаганите в местните магазини продукти да бъдат инкорпорирани в резултатите от свързани търсения в Google. „Ние разполагаме със собствено мобилно приложение, но разчитаме на Google и Facebook за мобилните платформи – те са от критично значение по отношение на локалния маркетинг“, заявява Стивън Куин, главен мениджър по продажбите във веригата.

Проведено наскоро проучване на Deloitte е установило, че огромна част от търсенето на подаръци през този празничен сезон в САЩ ще стане чрез смартфони и таблети. Две трети от анкетираните собственици на мобилни устройства заявяват, че ще ги използват за намиране на магазини, сравнение на цени и получаване на информация за продуктите. Самите продажби ще продължат да се осъществяват в магазините въпреки цялостния възход на електронната търговия. Според прогнозите на Gartner физическите продажби ще представляват 85% от цялата търговия на дребно в САЩ и през 2015 г. „Мобилните устройства все още са основно информационен канал. Това ще се промени с времето, но не веднага“, коментира Джон Дейвисън, анализатор в Gartner.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *