Търговският дефицит на САЩ е на близо 5-годишен връх

Международният търговския дефицит на САЩ се разшири през януари до близо 5-годишен връх, подчертавайки по този начин сериозните проблеми, пред които е изправена администрацията на президента Доналд Тръмп в опитите за неговото съкращаване.

Дефицитът при търговията със стоки и услуги на водещата световна икономика нарасна през януари с цели 9,6% до 48,5 млрд. долара спрямо дефицит за 44,3 млрд. долара месец по-рано, показват данни на Търговския департамент на САЩ, съвпадащи със средните прогнози на финансовите пазари. Това е най-големият по размер търговски дефицит на САЩ от март 2012 година насам.

Основна причина за разширяването на дефицита е нарастването на американския внос с 2,3% до 240,59 млрд. долара, като в същото време износът се повиши с едва 0,6% до 192,09 млрд. долара. Това представляват рекордни обеми както на вноса, така и на износа.

Януарските данни предполагат, че по-силният икономически растеж в САЩ и зад граница е допринесъл за увеличаване на търговските потоци и в двете посоки. По-силният щатски долар пък спомага за това разширяване на дефицита, тъй като прави вносът в САЩ по-евтин, докато износът на американски стоки и услуги – по-скъп за купувачите зад граница.

Трябва да се има предвид, че слабият износ и нарастващият внос натежаха на общия икономически растеж в САЩ през последните три месеца на миналата година. Според Търговския департамент БВП се повиши с едва 1,9% през четвъртото тримесечие на 2016-а, като забавянето на икономическия растеж се дължеше до голям степен и на големия по размер отрицателен търговки баланс. Продължаващото разширяване на търговия дефицит през януари е негативен сигнал за представянето на американската икономика и в началото на настоящата година.

 

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *