Търговски център и петзвезден хотел строят в Пловдивския панаир

Инвестиционната прогрма на панаира предвижда усвояването на 150 млн. лева за пет години

С изграждането на пететажен търговски център върху 20 декара на мястото на 15-та палата ще стартира мащабната инвестиционна програма на Международен панаир – Пловдив. Тя предвижда усвояването на 150 млн. лева за пет години. Това съобщи за Дарик радио изпълнителният директор на националния изложбен център Георги Гергов. Строителството ще започне след есенното издание на панаира, а разгърната площ на новия комплекс ще бъде 82 000 кв.м.

Още две панаирни палати – 10-та и 12-та, ще бъдат съборени, а на тяхно място ще се вдигат двуетажни. Така ще се компенсира заемането на 20 декара изложбена площ от търговския център и няма да пострада основният предмет на дейност, заяви Гергов.

Панаирът планира и изграждането на петзвезден хотел на празния терен на 1-ва палата, както и ремонт на панаирното езеро и създаване на атракцион там.

Сега изграждащият се седеметажен паркинг ще влезе в експлоатация заедно с бъдещия търговски център, като от него директно ще се влиза в търговските площи. Планира се изграждането и на още един паркинг от южната страна на новия комплекс.

Реализацията на най-мащабната инвестиционна програма от създаването на панаира няма да обърне структурата на капитала в полза на частния инвеститор в него, подчерта Гергов, който чрез смесеното дружество с община Пловдив придоби 49% от дружеството. Инвеститор ще бъде самият панаир, а финансирането ще дойде от банкови кредити и от структурни фондове на ЕС.

До 20 дни се очаква Агенцията за кредитен рейтинг да е готова с кредитния рейтинг на панаира, което ще позволи дългосрочно привличане на евтин паричен ресурс. /Дарик радио

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *