Търговците на дребно-оптимисти, строителните предприемачи-скептици

През ноември 2007 г. общият показател на бизнес климата e с 1.0 пункт под октомврийското си равнище поради по-умерените мнения на мениджърите от промишлеността и строителството за бизнес ситуацията в предприятията.

Съставният показател „бизнес климат в промишлеността“ през ноември е с 3.0 пункта под равнището от предходния месец в резултат на изместването на мненията на стопанските ръководители от „подобрение“ към „запазване на същото“ бизнес състояние.

Стопанската конюнктура в строителството остава благоприятна, независимо че съставният показател „бизнес климат“ пада с 3.3 пункта в сравнение с предходния месец. Това понижение се дължи на по-умерените оценки и очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. Подобно изместване на мненията има и по отношение на настоящата и на очакваната строителна активност, като същевременно е регистрирано известно увеличение на броя на клиентите със закъснения в плащанията.

Около една трета от мениджърите в строителството очакват увеличение на продажните цени в отрасъла през следващите три месеца.

По-оптимистичните оценки и очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията през ноември покачват съставният показател „бизнес климат“ с 3.0 пункта над равнището от предходния месец. Подобряват се и прогнозите им както за поръчките към доставчици от страната, така и за обема на продажбите през следващите три месеца.

Съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите“ се покачва с 1.5 пункта в сравнение с октомври. По-оптимистични са оценките на мениджърите за настоящото бизнес състояние на предприятията, а и очакванията им за следващите шест месеца са то да се задържи на същото равнище (44.8% от предприятията) или да се подобри (50.8%). Същевременно по-оптимистични са и очакванията на стопанските ръководители за търсенето на услуги през следващите три месеца.

Относно продажните цени 76.2% от предприятията предвиждат те да останат без промяна през следващите три месеца.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *