Търговците на дребно очакват повишение на продажните цени с 36.8%

През следващите три месеца търговците на дребно очакват увеличение на продажните ценис 36.8% . Това се казва в съобщение на пресслужбата на Националния статистически институт.
Стопанската конюнктура в търговията на дребно през февруари остава благоприятна. Съставният показател „бизнес климат“ е с 0.4 пункта над януарското си равнище. Очакванията за обема на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца са повишени.
По отношение на факторите, ограничаващи дейността, предприятията от търговията на дребно са посочили, че намаляват проблемите, свързани с конкуренцията в бранша, но в сравнение с януари затрудненията с несигурната икономическа среда са се увеличили.
През февруари 2008 г. в сравнение с януари съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите“ леко се покачва (с 0.6 пункта), което се дължи изцяло на повишения оптимизъм в очакванията за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца.
По-благоприятни са и очакванията на мениджърите по отношение на търсенето на услуги и увеличението на персонала през следващите три месеца. Най-сериозен проблем, затрудняващ дейността на предприятията, продължава да бъде конкуренцията в бранша, посочен от над две трети от предприемачите в сектора на услугите.
Относно продажните цени анкетите не регистрират очаквания за покачването им през следващите месеци.
През февруари 2008 г. повишеният оптимизъм в прогнозите на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца покачва съставния показател „бизнес климат“ с 4.9 пункта над равнището от януари.
Същевременно и предвижданията на мениджърите за строителната активност и за заетите през предстоящите три месеца са в посока на увеличение.
Основни фактори, затрудняващи дейността на предприятията, продължават да бъдат конкуренцията в бранша и недостигът на работна сила, като повече от една четвърт от предприемачите посочват като пречка също финансовите проблеми, цените на материалите и несигурната икономическа среда.
По отношение на продажните цени повечето строителни предприятия (65.7%) предвиждат те да останат без промяна през следващите три месеца.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *