Търговците на електроенергия стават все по-печеливши.

С отварянето на електроенергийния пазар и възможността клиентите да избират сами доставчика си ролята на търговците на електроенергия започна да се откроява все повече. Тенденцията на постоянно растящите приходи на тези дружества се очерта още по-ясно с масовото излизане на фирмите на свободния пазар от средата на 2013 г. – първоначално присъединените към мрежата средно напрежение, но след това и по-малките, присъединени към мрежата ниско напрежение. Добрите финансови резултати се виждат и от счетоводните отчети на дружествата, които почти без изключение бележат ръст в приходите и печалбите си за 2014 г.

Групата на динамичните

Сред най-динамично развиващите се компании през 2014 г. ясно се открояват търговците на трите снабдителни дружества в страната – ЧЕЗ, ЕВН и „Енерго-про“. Техните приходи значително са нараснали спрямо 2013 г. При ЧЕЗ увеличението е със 73%, като компанията се нарежда и на първо място по приходи през миналата година. При ЕВН, която е трета по приходи, увеличението е повече от два пъти, а при „Енерго-про“, която е шеста, ръстът на приходите е 2.25 пъти.

Изпълнителният директор на „ЧЕЗ трейд“ Владимир Дичев коментира, че добрите резултати на дружеството се дължат най-вече на развитието на вътрешния пазар. По думите му фокусът на компанията е върху големите клиенти на средно и високо напрежение в цялата страна. Това са както молове и складове на едро, така и големите производствени предприятия. Според Дичев една от причините приходите на търговците на трите снабдителните дружества да бележат най-голям ръст е, че клиентите се обръщат към разпознаваемите на пазара.

Друга обективна причина обаче е изискването, въведено в средата на 2013 г., всички фирми на средно напрежение да излязат от регулирания пазар, на който бяха обвързани само с един доставчик. Пред тях беше оставена и възможността да купуват от същия доставчик, но на много по-висока цена. „Вследствие на тези промени през втората половина на 2013 г. стотици компании започнаха покупки на електрическа енергия на либерализирания пазар“, коментира Диана Чобанова, изпълнителен член на съвета на директорите на „EVN трейдинг Саут Ийст Юръп“. По думите й през 2014 г. тези процеси са се задълбочили и по данни на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) 4867 индустриални потребителя вече са избрали доставчик на либерализирания пазар. За сравнение – към края на 2012 г. броят на клиентите на свободния пазар е бил едва 107, а към края на 2013 г. техният брой е бил 1666. „Това динамично развитие на пазара в резултат на регулаторните промени доведе и до очакван ръст на обемите при компаниите, търгуващи с електроенергия, сравнено с предишни периоди“, допълва още Чобанова. Специално за ЕВН към момента доминира търговията с електроенергия на територията на България. Данните на компанията показват, че 73% от приходите през 2014 г. и 75% през 2013 г. са от продажби за крайни клиенти в страната. Според Дичев около 15% от приходите обаче са „паразитни“, което включва такса задължение към обществото, която директно се превежда на Националната електрическа компания (НЕК). На тази основа през 2015 г. могат да се очакват още по-големи приходи заради увеличението на тази такса, допълни той.

С по-бавен темп

Увеличението на приходите, макар и не с темпа на трите снабдителни дружества, се наблюдава при всички фирми, попадащи в топ 10 на търговците на електроенергия. Така например на второ място по приходи (виж таблицата) се нарежда „Енергийна финансова група“. В същото време печалбата на компанията за 2014 г. намалява над два пъти спрямо предходната година. Николай Вузев, който е в борда на директорите на дружеството, беше коментирал за „Капитал Daily“, че очаква 2014 г. да е лоша за ЕФГ. Като причина за това той изтъкна, че на търговете за продажба на електроенергия, организирани от производителите, е имало чужди компании, които са вдигали изкуствено цената. Отделно в средата на годината кредитните линии на компанията в Корпоративна търговска банка (чийто лиценз беше отнет) бяха замразени, от което компанията е натрупала допълнителни пасиви.

Компанията обаче разчита основно на твърдите си договори за износ към Гърция, Турция и Сърбия. През 2014 г. „Енергийна финансова група“ е реализирала добри продажби от 250 – 300 мегавата и на вътрешния пазар заради излизането на фирмите на средно напрежение на свободния пазар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *