Търговците на суровини сериозно заплашени

Инвестиционните банки се очаква да намалят значително възнагражденията и бонусите на търгуващите със суровини, на фона на спада с 75% в цената на петрола и силното поевтиняване в цената на медта и останалите суровини.
Най-добре платените трейдъри на метали и енергийни суровини ще получават възнаграждение между 1 и 1.5 млн. долара през тази година, в сравнение с такова между 5 и 8 млн. долара през изминалата година, според данни на консултантската компания Kennedy Associates.
Бонусите, получавани от трейдърите в Goldman Sachs Group Inc. и Morgan Stanley, най-големите търгуващи петрол банки на Уолстрийт, могат да се понижат с 60%, според Armstrong International.
В края на годината секторът на суровините е подложен на изключително голям натиск, вследствие на очакванията за значително забавяне на ръста на световната икономика, което ще окаже низходящо въздействие и върху търсенето на суровини.
Банките и хеджфондовете, които търгуват с петрол и суровини и бележеха доходност от продължилото близо седем години повишение на суровините, прибягват до съкращения на специалисти – на фона на срива в цените им през тази година.
Индексът Reuters/Jefferies CRB Index, следящ представянето на основните суровини, се насочва към най-голямото си годишно понижение в историята си.
Goldman Sachs освободи вече 10% от заетите си през ноември, базираната в Цюрих – UBS AG, обяви през октомври, че приключва с OTC-търговията със суровини.
Сумарно банките, брокерите и търговските компании разполагат с около 5 000 заети за търговия със суровини и петрол, според Kennedy Associates.
Броят на фирмите, занимаващи се с подобна дейност, нарасна значително, когато златото превиши психологическото ниво от 1000 долара за унция през март, а цената на петрола се повишаваше до нови и нови рекорди и достигна 147.27 долара за барел на 11 юли.
От тогава насам цените на суровините отбелязаха значителен спад, като тази на петрола достигна най-ниската си от близо три години насам стойност, връщайки се под 50 долара за барел.

profit.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *