Търновка основа две училища в Мадрид

Ралица Цветанова от Велико Търново е създала две български училища в столицата на Испания – Мадрид. Кръстила ги е “Васил Левски” и “Бачо Киро”. Нашенката управлява и преподава в тях.

“Училищата са съботно-неделни. Те са част от 130-те легитимни български школа по света. Децата, които са далеч от родината си, учат родния си език, българска литература, история и география. Програмите са одобрени от министерството на образованието, а учебниците са адаптирани за този тип учебни заведения”, обяснява Цветанова. Търновката допълва, че идеята е децата да не забравят родината си, да говорят правилен майчин език и да обичат традициите на своя народ, независимо къде живеят. “Децата ходят цяла седмица в испанското си училище и един ден от уикенда отделят, за да учат българска граматика. Издаваме им свидетелство, с което те могат да започнат да учат веднага с връстниците си в България. Не им се налага да държат приравнителни изпити”, обяснява Цветанова.

“В Испания българската общност се опитва да създава подобни училища във всеки квартал. При нас учениците са около 60 и образованието им е безплатно. Материалната база е осигурена от местните общини и е дадена на българите безвъзмездно. Нашето образователно министерство пък финансира учебните заведения. Успяваме да си купим и народни носии, защото са ни необходими за заниманията по фолклор”, допълва Цветанова.

Най-малките възпитаници на двете училища са на 4 г., а има и младежи на 23-24 г., които не са успели да завършат средното си образование у нас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *