Търсачката на Google влошава качеството на резултатите, твърди проучване

Резултатите, които търсачката на Google показва, невинаги са в максимален интерес и полза на потребителите. Това посочва ново проучване, направено от специалисти от Columbia Law School и Harvard Business School и спонсорирано от конкурента на Google Yelp.

При търсене на информация за ресторанти например Google показва каре с избрани от собствените си продукти резултати. Това каре застава на най-горното място в резултатите над обикновените сини линкове, които са известни като „органични резултати“, т.е. избрани единствено от алгоритъма на Google, който има равни критерии за всички.

В карето обаче място практически винаги намират само резултати, които идват от други продукти на Google. Интернет гигантът редовно е обвиняван от конкурентите си, че това вреди не само на тях, но и на потребителите. Google категорично отрича, че прави това с цел да налага своите продукти. В резултат дори и Европейският съюз започна разследване.

Проучването на специалистите е проверило какви са разликите при търсене на едни и същи термини, но с различни настройки. Първо е било направено търсене с настройките по подразбиране на Google. След това то е повторено, като се използва добавката за браузъра Firefox Focus on the User – Local, която е разработена от Yelp и TripAdvisor. Тя взима органичните резултати на Google и заменя избраните от компанията, като ги поставя в карето, което носи името OneBox. Ако всичко е както Google казва и не налага приоритет на своите услуги, резултатите от търсенето би трябвало да са идентични.

„Google твърди, че OneBox просто извежда на по-удобно място резултатите. Понякога, както нашите A/B тестове показват, това не е така. Те всъщност деградират своето собствено търсене, когато в резултатите има някой, от когото се притесняват. Това не е много в духа на Google и не ви дават най-добрия продукт“, коментира пред онлайн изданието International Business Times Тим Ву, един от авторите на проучването.

В теста са участвали общо 2690 души. Резултатите показват, че вероятността хората да взаимодействат с резултатите от търсачката е с 45% по-голяма, когато данните са органични. Хората откриват малките знаци, които им подсказват, че резултатът е реален, като например броя ревюта, къде са поместени те. Оказва се, че потребителите предпочитат резултатите на Expedia, Yelp, ZocDoc спрямо тези в Google+, които смятат за не толкова коректни. „Защо най-известният ресторант в Ню Йорк има само три ревюта? Моята теза е, че където стъпи Google+, след него следват лоши неща. Има война между истинската душа на Google и Google+ и аз стискам палци на Google“, допълва Ву.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *