Търсенето на електричество ще спадне с през 2009 г. за първи път от 1945 г., прогнозира МАЕ

Световното търсене на електричество ще спадне през 2009 година за първи път от 1945 година заради икономическата криза. Това прогнозира днес главният икономист на Международната агенция за енергията (МАЕ) Фатих Бирол.

Докладът на МАЕ, който ще бъде представен в неделя, в Рим, на среща на министрите на енергетиката от Г-8, анализира „въздействието на финансовата криза върху инвестициите в енергетиката“, отбелязва Бирол.

Едно от основните заключения в доклада на МАЕ е, че „световното потребление на електричество ще намалее през 2009 година за първи път от 1945 година“, допълва главният икономист на агенция, потвърждавайки информацията във в. „Файненшъл таймс“.

МАЕ прогнозира спад с 3,5 на сто на световното търсене на електричество. За Китай очакваното понижение е „малко над 2 процента“, „близо 10 процента в Русия“ и „5 процента за страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие“.

Друго заключение в доклада на МАЕ: „инвестициите във възобновяемите енергии, които се увеличаваха всяка година през последното десетилетие, вероятно ще спаднат с 38 на сто през 2009 година“, посочва Бирол.

Франс прес
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *