Търсенето на имоти у нас расте заради по-ниските лихви по кредити и депозити

С 20-30 на сто е нараснало търсенето на имоти в България спрямо същия период на миналата година, коментира в интервю за БТА председателят на Управителния съвет на Националното сдружение „Недвижими имоти“ Ирена Перфанова.

Перфанова посочва, че очаква тенденцията да се задържи заради ниските лихви по депозитите и по-изгодните кредити в момента. „Инвестицията в недвижими имоти е и добър финансов инструмент за съхраняване на спестяванията“, коментира тя.

Според нея доходността от имотите достига 4 – 6% на годишна база, докато банките предлагат 1,5 – 2,5%.

Купувачите търсят основно нови и модерни сгради, включително и жилища в затворени комплекси. Що се отнася до цените, клиентите вече не купуват на всяка цена. „При появата на качествен имот на пазара, който е правилно оценен, продажбата се реализира за много по-кратко време в сравнение с преди 5 – 6 месеца“, коментира Перфанова.

Гарсониерите и жилищата с една спалня се продават с малко по-висока цена на квадратен метър спрямо големите имоти. При тях има завишено търсене, като се забелязва и ръст на цените от около 5 на сто, отчита още тя.

Наблюдава се сериозен спад на руските купувачи на имоти заради обезценяването на рублата, посочва още Перфанова. Малко са обаче руснаците, които продават имотите си в България. Основно това са група купувачи, вложили пари с цел препродажба след петата година, както и такива с финансови затруднения.

Във връзка със зачестилите оплаквания на клиенти срещу агенции за имоти Перфанова коментира, че с институциите се обсъждат предложения за промени в съществуващите закони, които касаят начина на плащане на комисионите, на рекламиране на имоти, на договорните отношения между клиентите и посредниците.

Един от вариантите, които ще се дискутират, е задължителното плащане на комисионите по банков път, за да се избегне неплащането на данъци. За целта обаче трябва да „падне“ прагът за задължително плащане по банков път, обяснява Перфанова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *