Търсенето на уран през 2023 г. ще надхвърли предложенията на пазара

Цената на урана на световния пазар трябва да бъде 1,5-2 пъти по-висока от настоящата, за да могат производителите да инвестират в откриването на нови рудници и попълване на ресурсната база, смята директорът по програмата за развитие на програмата за минерални ресурси към  Uranium One Group Александр Бойцов.

„Изхождайки от прогнозата на водещи производители на уран, според тяхната база и мини виждаме, че след 2022 г. започва изчерпване на суровините, и намаляване на темповете на добив на уран. Според всички прогнози, от 2023 г. нуждите от уран ще надхвърлят предложенията“, каза Бойцов по време на осмият минен форум в Астана „MINEX Централна Азия“.

„Добивът на уран от 2035 г. трябва да се увеличи 1,5 пъти, от сегашните 60 до 90 хил. тона, а добива от нови, планирани за разработка рудници в най-добрия случай ще може да компенсира само спрените такива. Необезпеченото търсене ще се усети най-силно през 2023 г., така че от новите обещаващи мини ще се наложи да се добиват до 30 хил. тона в 2035 г. , заявява той, цитиран от Финмаркет. В същото време, от изказването на експерта става ясно за изчерпване на суровината, добивана при ниска себестойност.
„Основното послание е следното: от 2023 г. търсенето на уран ще надхвърля предложенията и е възможен определен дефицит“, смята представителят на Uranium One.

Сега цените на урана не отговарят на очакванията на производителите.

„През декември миналата година те (цените на урана) бяха на най-ниското ниво от последните 10-15 години – 18 долара за фунт, сега те са на нивото от 23-24 долара, което явно не отговаря на очакванията на производителите. Общото количество от запаси от всички категории е значително и може да осигури нуждите на атомната енергетика за по-далечно бъдеще. Едновременно с това, запасите от категорията „под 80 долара за килограм“ , са тези, които сега се употребяват от промишлеността и за последните 8 години те са се понижили с 40%, като дела им в общия баланс е намалял от 60% до 27%. Тоест, общата суровинна база е напълно достатъчна за дългосрочните нужди, но в същото време преобладаващата част от ресурса се отнася към високи стойностни категории и не се използва към днешни дни“, подчерта Бойцов.

Находищата с ниска себестойност намаляват, затова и цената трябва да бъде адекватна, за да започне проучване и разработка на нови находища, смята експертът.

Според него, адекватната цена трябва да е 1,5-2 пъти по-висока от настоящата, за да започнат да се строят и развиват нови рудници, информира 3e-news.net. „Към 2030 г. добивът трябва да се увеличи 1,5 пъти, а пускът на нови рудници е доста инертен процес“, коментира той.

Uranium One обединява чуждестранните уранодобивни активи на „Росатом“.

 

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *