Търсене на сигурност доведе до масово закриване на позиции срещу йената

Йената задържа значителните печалби от вчера, които дойдоха при масово закриване на позиции заради големия спад на цената на петрола, който намали търсенето на рискови активи. И еврото и долара спаднаха от много годишните върхове и се оттеглиха съответно на 147.99 и 120.22.

Високо доходните валути бяха най-сериозно поразени. Австралийският долар слезе до 99.79 йени, което е най-ниска стойност след 11 ноември, преди да се стабилизира на 100.08 йени. Новозеландският долар потъна до 92.35 йени, оттегляйки се от седем годишния връх на 93.97, който беше ударен в петък. Причината за тези спадове е, че инвеститорите бяха принудени да теглят печалби от залозите срещу йената, тъй като сгромолясването на цената на петрола до ново пет годишно дъно породи масови разпродажби на енергийните активи. Това от своя страна доведе и до най-голям спад след октомври на индекса Стандард енд Пуърс.

Валутите на свързаните с производство на петрол страни пострадаха значително. Канадския долар е на най-слаби стойности за последните пет години от 1.1489 срещу южния си съсед. Норвежката крона пък е на пет и половина годишно дъно, тъй като зелените пари достигнаха 7.1872 крони.

Азиатските борси последваха Уолстрийт при спада и това продължи да дава подкрепа на йената. В допълнение, някои анализатори отбелязват, че обезценката на йената през последните седмици изглежда се е оказала прекалено бърза. И наистина, резкия спад в долар/йена помогна и на еврото да се изправи срещу долара и да премине над нивата от 1.23 при вчерашен спад до две годишно дъно от 1.2247.

Инвеститорите обаче остават предпазливи при покупките на единната валута заради спекулациите, че Европейската централна банка е на път да направи нови монетарни облекчения в началото на следващата година. Членът на изпълнителния съвет на ЕЦБ Беноа Кюре потвърди тези очаквания в понеделник, когато каза, че неговите колеги единодушно са се съгласили да оценят ситуацията в началото на 2015 година и да решат дали да реагират на рисковете от намаляваща инфлация, което би довело и до промяна в плановете за покупки на активи.

Няколко представители на Федералния резерв също се изказаха вчера, но не казаха нищо ново по отношение на първото вдигане на лихвите и се придържаха към предпазливи коментари.

Покачванията на златото остават предпазливи

Златото отстъпи част от печалбите си заради силата на долара и опасенията, че Федералния резерв по-скоро ще повиши лихвите. Зелените пари получиха подкрепа от статия в Уолстрийт Джърнъл, че представителите на Фед сериозно обмислят възможността да се откажат от уверението, че краткосрочните лихви ще останат на близки до нулевите нива “за значителен период от време”. Тази стъпка може да бъде предприета още следващата седмица по време на редовното заседание на Фед. По-високи лихви намаляват търсенето на не носещото лихви злато.

Спот цената днес е 1200 долара за тройунция след вчерашното покачване с 1%, което се дължеше на технически покупки заради временното отстъпление на долара на валутните пазари. Жълтият метал все така изпитва трудности при покачванията, които основно се дължат на покриване на къси позиции. Това се отразява и при активите на най-големия фонд за търговия със злато в света SPDR Gold Trust, които подновиха спада си след краткото покачване и в понеделник слязоха до най-ниски стойности за последните шест години.

Съпротива пред златото е 1210 долара, а подкрепата е около 1188 долара. Основен фактор, който спира растежа обаче си остава силата на долара, която се подхранва от силните икономически данни и възможността за по-високи лихви. По-скъпият долар прави деноминираното в долари злато по-скъпо за притежателите на други валути, а също и намалява привлекателността на метала като алтернативна инвестиция. Слабостта на петрола също вреди на златото като средство за защита срещу инфлацията. Цената на сорта Брент днес слезе до пет годишно дъно.

Днес има новини от САЩ, които могат да покажат колко силно е икономическото възстановяване и влиянието му върху монетарната политика.

Златото не получава значителна подкрепа от физическия пазар. Купувачите на бижута и кюлчета са предпазливи заради последната волатилност на цените. Силни покупки от физическия сектор обикновено ограничават спада на цената на златото.

Отдел „Анализи валутни пазари“, Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *