Търсещите убежище в Германия са се увеличили с 61% от началото на годината

Заради бежанците от Сирия подадените молби за предоставяне на убежище в Германия са се увеличили с 61% от началото на тази година. Това съобщи Министерството на вътрешните работи, цитирано от агенция „Ройтерс“.

От януари до май тази година подадените молби са били 62 602 и властите обсъждат как да облекчат бремето от имиграционния поток в Германия.

Броят на бежанците от Сирия е нараснал повече от два пъти – до 10 046 през януари-май 2014 от 4035 през същия период миналата година.

Останалите бежанци са основно от Сърбия, Афганистан, Албания, Македония, Босна и Херцеговина, Еритрея, Русия, Сомалия и Косово.

Тенденцията показва, че едва ли ще има спад в молбите за предоставяне на убежище. Само през май молбите са нараснали с 49% в сравнение със същия месец миналата година – до 12 457.

Междувременно германският Бундестаг дебатира проектозакон на управляващата коалиция, който предвижда Сърбия, Македония и Босна като безоспасни държави, което би означавало, че граждани на тези държави вече няма да имат право да искат убежище.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *