Търсим инвестиции за жп линии по плана „Юнкер”

За следващия програмен период сме готови с няколко транспортни проекта, сред които и жп линиите Русе-Варна и Синдел-Карнобат, които можем да предложим за инвестиционни гаранции по плана „Юнкер”. Това обяви вчера транспортният министър Ивайло Московски.

Според него сред тях ще са магистралите „Черно море” и „Рила”.

„Това трябва да са проекти, генериращи приходи. Така или иначе те ще се финансират от частната инициатива на инвеститорите”, каза Московски.

Подготвените от нас

проекти са по 2 основни направления

Първата група е свързана с информационните технологии, напр. дигитална икономика. Другите са от инфраструктурата. Вероятно те ще се конкурират и се надяваме България да намери място в плана „Юнкер” и някои от тях да получат финансиране”, поясни транспортният министър.

Според него всеки, на когото парите му стоят в банките, е потенциален инвеститор. „Задължително трябва да продължим срещите с асоциации, камари и всички, които представляват по някакъв начин инвестиционния бизнес”, предлага Московски.

Московски съобщи още, че вчера в Брюксел

е изпратен нашият вариант на новата програма

“Транспорт и транспортна инфраструктура” (ОПТТИ) за новия период до 2020 г. „В него я има и автомагистрала „Хемус” с отсечка от 60 км от Ябланица до разклона към Плевен и Ловеч”, поясни транспортният министър. „Спекулации по „Хемус” не трябва да има. Аутобанът е приоритет и ще се направи. През кой финансов инструмент е отделен въпрос. Не знаем дали ще ни одобрят за финансиране през ОПТТИ. Но дори да не я одобрят, то ще стане със заем от банките. Или бюджетът намери някаква възможност да започне финансирането”, смята той.

Относно най-скъпия лот 3 на автомагистрала „Струма” между Благоевград и Сандански Московски поясни, че са подадени документи поне за 1 алтернатива на сегашния вариант с тунела. „Джаспърс”, звеното за техническа помощ към ЕИБ, работи по тази тема. Работни срещи се правят с Брюксел през 2 седмици. Със сигурност се разработва още един вариант, така че

искаме да избягаме от най-скъпия

Ще трябва да преговаряме и с неправителствените организации, защото този проект за тунела е екологичен и трябва да бъде съгласуван”, смята транспортният министър.

По новата оперативна програма ще искаме субсидии и за втората фаза на модернизацията на жп линията Пловдив-Бургас, както и за отсечката от Септември в направлението към София до Елин Пелин.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *