Търси се виновникът за изненадващата ревизия на бюджета ни от „Евростат“

Изненадващата новина за ревизия на бюджета ни от „Евростат“ предизвика противоречиви обяснения, а политиците побързаха да потърсят виновник за грешните данни. Финансовият министър Симеон Дянков заяви, че няма нищо обезпокоително в това „Евростат“ да дойде да провери как работи статистиката ни, предаде БНР. Още през април, след като уведомихме „Евростат“, трябваше да ни пратят група експерти, които да проверяват данните, уточни вицепремиерът.
Според него причината за проверката е в това, че по европейския регламент в края на годината е обявен дефицит от 1,9%, а след анексите е станал 3,9%. При такава голяма промяна и аз да бях „Евростат“, и аз щях да дойда да проверявам, каза той.

Лидерът на ДСБ Иван Костов заяви по-рано днес, че ще поиска оставката на ръководството на НСИ, ако се окаже, че има разминаване във финансовите показатели на държавата.

Вчера стана ясно, че България е първата страна от Европейския съюз, в която ще бъде изпратена проверяваща мисия на „Евростат“. На място ще се измършва проверка на данните за бюджетния дефицит, външния дълг и другите основни макроикономически показатели.

„Само проверката ще покаже дали има основания за това, ако основанията се потвърдят причините могат да бъдат само две – некомпетентност на ръководството на НСИ, или голямо слагачество към правителството с цел защита на работни места в института“, каза още лидерът на ДСБ.

„Ако се потвърдят съмненията на Оли Рен, ще намалее доверието на страната, а оттам може да се наложи покачване на лихвите.“, заключи Костов, цитиран от БГНЕС.

НСИ не разполага с капацитет да променя цифрите, подавани от Министерството на финансите, заяви депутатът от Коалиция за България и бивш финансов министър Пламен Орешарски. Много се надявам съмненията на Оли Рен да не се потвърдят, но съм притеснен от високото ниво, от което те се изказват, коментира той. Финансистът си обяснява проверката с противоречивите сигнали, подавани от българското правителство през последните месеци по отношение на дефицитите.

Споредсъобщение на НСИ проверката на бюджетната статистика е регулярна, последната такава е правена през март 2008 г. Следващата проверка трябвало да бъде през март 2010 г., но била отложена поради претовареност на експертите от „Евростат“.
При обявяването на вчерашното решение в Люксембург, обаче бе подчертано, че това е нов вид ревизия на бюджетите, която е станала възможна с Лисабонския договор.

Финанси

function ShowHideComments()
{
if(document.getElementById(‘comments_table’))
{
if(document.getElementById(‘comments_table’).style.display == ‘none’)
document.getElementById(‘comments_table’).style.display = “;
else
document.getElementById(‘comments_table’).style.display = ‘none’;
}
}

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *