Търсят кой е Дядо Коледа в министерствата

От Синята коалиция настояваме министрите да кажат има ли Дядо Коледа в министерствата и какви бонуси са изплатени, заяви на брифинг в Народното събрание депутатът Михаил Михайлов.
Сините искат министрите да обяснят колко пари са изплатили допълнително и по какви критерии са избирани „наградените“ служители. Освен това предлагат премиерът Бойко Борисов да направи публични всички допълнителни плащания в държавната администрация, съобщи „Фокус“.

Депутатите от Синята коалиция искат още управляващите да обяснят защо има пари за допълнително материално стимулиране от по две-три средни заплати в администрацията, а не за изкуство и пенсии, съобщи БТА.

„Преди няколко дни СДС изнесе данни, че Дядо Коледа се е настанил в Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ), а сега получихме данни и че той не стои само там, а обикаля и в други министерства през цялата година, каза Михайлов. На 14 декември стана ясно, че ръководството на АПИ плащапо 300 хиляди лева бонусина около 130 служители в централата на агенцията.

Михайлов цитира данни, че в Министерството на околната среда и водите (МОСВ) през цялата година са раздавани бонуси „на калпак”, независимо от заслугите. За три месеца през 2009 г. – между септември и декември, само в централната администрация на МОСВ са раздадени 466 000 лв., а за 10-те месеца на тази година са изплатени 51% от планираните средства – близо 500 000 лв. Предвидено било до края на 2010 г. да се раздадат общо 768 655 лв.

От СДС раздадоха на журналистите писмен отговор на министър Нона Караджова до депутат на ГЕРБ за сключени граждански договори и раздадени допълнителни материални стимули в МОСВ.

Според сините държавните служители трябва да получават подобаващи заплати, но бонусите трябва да бъдат много по-малки.
Михайлов напомни, че по време на дебата за бюджета са поискали структурна реформа в държавната администрация и сериозни съкращения в министерствата и агенциите.

Много малка част от приходите от наложени глоби и санкции в МОСВ са за допълнително материално стимулиране, коментира в Стара Загора министър Нона Караджова. Според нея, това е практика от 1998 г., регламентирана с промени в Закона за околната среда. Нито е нещо ново, нито е незаконно, нито е тайно, добави тя.

По думите й от много години с различни закони е дадена възможност във всички институции, които имат контролна дейност и налагат санкции, да се отделят пари за стимулиране на служителите. Със сигурност и миналата, и тази година, премиите са много по-малки, отколкото предишни години, поръчала съм да направят справка, посочи Караджова. Размерът на бонусите бил според приноса на служителя, а оценката я давал прекият му ръководител.

Средствата за възнаграждения на служителите от министерството са от субсидия от държавния бюджет и от постъпления от контролната дейност на министерството и такси за услуги. Средствата от втория източник (т.нар. „бонуси“) се разпределят на тримесечие, съобщиха по-късно от пресцентъра на МОСВ.
Този начин на формиране на възнагражденията бил повече от петнадесет години.

Средномесечното възнаграждение на служител в системата на министерството през 2010 г. е 667 лв., като тази сума включва както субсидията от държавния бюджет, така и т.нар. „бонуси“. Двете формират едно от най-ниските трудови възнаграждения за цялата държавна администрация.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *