Търсят се нови собственици за над 700 хотела в страната

Общо 716 хотела се продават в страната, показва справка в най-големия сайт за обяви на недвижими имоти imot.bg. Най-много от тях – 180, са в област Бургас. Във Варненско се продават близо 80 обекта, а в област Добрич – само около 30.

Промени

В сравнение с преди два месеца има лек спад на хотелите в продажба, посочват от imot.bg. Тогава на тезгяха бяха извадени 772 хотела. В Бургаско бяха оферирани малко над 200 обекта. Сега по-малко са предложенията за района на Несебър и Слънчев бряг. През август в Добричко се предлагаха шейсетина хотела, а сега офертите са наполовина. Офертите за Варненския регион през октомври са на равнището отпреди два месеца. Сега обаче се предлагат повече хотели за продан в Златни пясъци в сравнение с август.

Обяснение

Намалението на офертите в сравнение с преди няколко месеца може да се дължи на няколко факта. Първият е, че всяка оферта може да бъде изтеглена по всяко време и да се пусне отново при желание на собствениците. Вторият – че в част от хотелите са влезли съдия-изпълнители, обясни Валентин Градев, мениджър на агенция Градев във Варна. Справка в сайта на камарата на частните съдия-изпълнители показа, че в момента за публична продажба са обявени само пет хотела.

Бизнес

Според Валентин Градев продажбата на хотел е съвсем различна от продажбата на жилище например. В този случай не се продава само недвижимият имот, а се продава и бизнесът, обясни Градев. За това не било достатъчно собственикът да предостави само своя нотариален акт, а и данни за запълняемостта, оборотите, договори с туроператори и т.н.

Кредити

Голяма част от собствениците на хотелите ги продават, защото не могат да изплащат кредитите, изтеглени за построяването им, обясняват брокери. Други собственици пък продават хотелите си, защото не могат да ги управляват.

Търсене

Интересът към покупка на хотели е нулев, призна Валентин Градев. Дори чужди инвеститори, които имат средства, се въздържат от покупка заради слабия сезон това лято и несигурната икономическа обстановка, твърдят брокери. Офертите престояват месеци наред.

Цени

Най-скъпи са хотелите в Несебър. Там средната цена на квадрат излиза 1275 EUR. На второ място по скъпотия са хотелите в Балчик с 1075 EUR на кв. м, трети са хотелите в Св. св. Константин и Елена – с 982 EUR на кв. м.
За последните два месеца най-голям спад в средните офертни цени има за хотелите в Златни пясъци – 22%. Сега там хотел може да се купи средно за 827 EUR на кв. м. С 13% са поевтинели хотелите в Приморско. Сега средната офертна цена е 859 EUR на кв. м.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *