Търся работа в чужбина. Да се доверя ли на фирма-посредник?

Тази Нова година ще се запомни с това, че отпаднаха всички ограничения за работа на българи в други държави отЕвропейския съюз, (колкото и да им е неприятен този факт на англичаните). И аз самият все повече се замислям дали да не си пробвам късмета навън, докато е време. Планирам за по-удобно да ползвам услугите на фирма-посредник. Само че как да съм сигурна, че няма да ме измамят и че всичко ще бъде ок?

Какво включват посредническите услуги при търсене на работа?

Посредническите услуги по заетостта включват:

информиране и/или консултиране на търсещите работа лица и на работодателите;

психологическо подпомагане на търсещите работа лица;

насочване към подходящи програми и мерки за заетост и обучение;

насочване към обучение;

насочване и подпомагане за започване на работа, включително в друго населено място в страната или в други държави.

Има ли правила за фирмите-посредници в сферата на заетостта и кой контролира тяхното спазване?

Важно е да знам, че посредническа дейност понаемане на работа(в България или в чужбина) може да се извършва от Агенцията по заетостта, а за фирмите – посредници е необходимо и разрешение от Министерство на труда и социалната политика. Фирмите за работа в чужбина трябва да са регистрирани в Агенцията по заетостта (и да фигурират втози списък).

NB! Всяка фирма-посредник за работа в чужбина трябва да сключи договор за посредничество както с мен, така и с чуждестранния работодател. Договорът с работодателя трябва задължително да бъде регистриран вАгенцията по заетостта(АЗ).

Фирмите задължително предоставят в Агенцията по заетостта информация за обявените при тях свободни работни местаи за работните места, които вече са заети или е отпаднала необходимостта от намиране на кандидат по два възможни начина:

когато посредникът разполага селектронен регистърза наличните работни места, той предоставя права за връзка с него чрезИнтернет страницата на Агенцията по заетостта;

когато посредникът не разполага с електронен регистър за наличните работни места, той се задължава да ги обяви чрез регистрацията им в“Е-трудова борса”наИнтернет страницата на Агенцията по заетостта.

Контролната дейност върху спазването на тези правила се извършва отИзпълнителна агенция “Главна инспекция по труда”и трябва да се обръщам към неяпри нередности.

Като търсещо работа лице дължа ли някакви такси на фирмата-посредник?

NB! Важно е да помня, че като лице търсещо работа или като вече наето лице не дължа никакви такси (преки или косвени, цели или частични) на фирмата-посредник. Тя има право да събира такси единствено от работодателите, с които е сключила договор.

Като търсещ работа в друга държава могат ли да ми предложат по-неизгодни условия?

NB! Според закона като български гражданин фирмата-посредник за работа в чужбина не може да ми уговори условия на труд ивъзнаграждениепод минималните за приемащата страна съгласно нейното национално законодателство.

Ако това ми се случи трябва да сигнализирам наИзпълнителната агенция “Главна инспекция по труда”възможно най-скоро.

(*) Настоящата статия има за цел да очертае някои основни Ваши права, като няма претенции да бъде юридически съветник. Ако имате затруднения с упражняването на тези основни права или случаят е по-сложен – съветваме Ви да се консултирате с юридически експерт. (*)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *