Тютюневи гиганти ще платят $550 млн. на Ню Йорк след десетгодишен спор

Големите тютюневи компании на САЩ, сред които Reynolds American Inc и Altria Group, са се съгласили да платят на Ню Йорк 550 милиона долара, с което се слага край на сага, продължила десет години, предаде „Ройтерс“.

Спорът тръгва заради разногласия по прилагането на определени условия от споразумението от 1998 г., известно като MSA (Master Settlement Agreement). То е подписано от тютюневите компании и ги задължава да извършват годишни плащания на щатите заради медицинските разходи, които управляващите правят във връзка със свързаните с тютюнопушенето заболявания. В документа е записано, че производителите на цигари трябва да платят 206 милиарда долара на 46 щата през следващите над 20 години. Споразумението поставя и пазарни ограничения за подписалите го тютюневи гиганти. Нюйоркските власти получиха по този начин правото върху 12 милиарда долара.

Reynolds American Inc, Altria Group и други гиганти са сред компаниите – страни по MSA. Едно от условията на договора обаче гласи, че дори и производителите, които не са страни по споразумението, трябва да допринасят за резервния фонд, който да покрива разходите на щатите, свързани с тютюнопушенето. Въпреки това през 2003 г. някои от цигарените компании, подписали MSA, се оплакаха, че редица щати, сред които и Ню Йорк, са се провалили в събирането на средства от фирмите, които не са страни по договора.

Оттогава тютюневите компании, страни по MSA, решиха да спрат с годишните си плащания и да прехвърлят сумата в т.нар. доверителни (ескроу) сметки (разплащателни сметки със специално предназначение, изискващи допълнителен контрол върху режима на ползване на наличната сума), като цифрата само за щата Ню Йорк възлиза на 775 милиона долара. По този начин те искаха да се възползват от клаузата, която им позволява да плащат по-малко, ако изгубят пазарния си дял заради по-малки фирми, които не са страни по MSA.

През 2012 г. 22 щата се споразумяха с цигарените гиганти. Тогава Ню Йорк отказа да подпише споразумението, тъй като щеше да получи едва половината от събраната по сметката сума. Главният прокурор на щата Ерик Шнайдерман обясни, че постигнатото вчера споразумение включва отблокиране на 90% от сумата, събрана за Ню Йорк, както и възстановяване на годишните плащания според клаузите на MSA.

На свой ред Reynolds American Inc ще получи 285 милиона долара в кредити плюс лихви през следващите 4 години във връзка с претенциите си за периода 2004 г.-2014 г. Philip Morris заявяват, че тяхната печалба ще е 126 милиона долара, съобщава „Уолстрийт джърнъл“.

От Reynolds обясняват, че от подписването на MSA са изплатили 34.8 милиарда долара, като само за 2014 г. цифрата е 1.4 милиарда долара. В същото време компанията е отделила 429 милиона долара в доверителни сметки. От 2006 г. Reynolds са натрупали в тази сметка 4.26 милиарда долара.

От 2017 г. компаниите ще започнат да получават кредити от Ню Йорк, изчислявани на базата на продажбата на цигари, произведени в индианските резервати, които се продават без начислен акциз.

„Уолстрийт джърнъл“ уточнява, че редица щати – като например Северна Каролина – не използват парите, получени по силата на MSA, директно за лечение на свързаните с тютюнопушенето болести. Вместо това те използват средствата, за да попълват дупките в бюджетите си или за други, несвързани с медицината и здравето инициативи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *