Тютюнопроизводители блокират пътя към Свиленград

Тютюнопроизводители от цяла Южна България стягат организация за голям протест този петък, 26 ноември и заплашват да блокират пътя Пловдив – Свиленград.
Вече стана традиция гневните на държавата тютюнджии от Пловдивско, старозагорско и чак от ямболския край да си устройват протестите край Татарева чешма, Първомайско, по главния път Пловдив – Свиленград, съобщава агенция КРОСС.

Хиляди сме в страната, ако продължават да ни натискат за алтернативно земеделие, ние просто ще зарежем всичко и нека държавата ни издържа на социални помощи. А става дума за над тридесет и две хиляди човека, заявиха вчера тютюнопроизводители от първомайските села. Ако не ни обърнат внимание, има и гладни стачки, заканват се те.

В бюджет 2011 няма нито лев заложени разходи за доплащане на сектора, мярката най- вероятно въобще няма да бъде променена, след като Европейският съюз допусна тези национални доплащания само до края на 2010 година и настоя те да спрат, в противен случай страната ни ще претърпи санкции.

Тютюнопроизводителите твърдят, че Европа произвежда едва половината от необходимата суровина за тютюневата промишленост – нужни са петстотин хиляди тона, а тютюните с европейски произход годишно са точно половината на това количество. Втори по количества производител в Европа е България на тази реколта и ние даваме петнадесет процента от нея, сега искат да ни унищожат, гневят се тютюнопроизводителите. Да се премине към отглеждане на билки, етерични култури, горски плодове и въобще алтернативно земеделие, настояват властите като шанс, при това с европейски субсидии и за българските преориентирани тютюнопроизводители.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *