Тютюнопушенето се превърна в поредния цирк за неподготвените управленци


A
+

Здравната комисия реши да намали от 100 на 50 кв. метра площта на заведенията, в които собственикът ще има право да избира дали да се пуши, или не.

Комисията разгледа предложените от депутатите промени в Закона за здравето, свързани с тютюнопушенето, преди гласуването им на второ четене от Народното събрание, съобщи Дарик. Ако текстовете бъдат окончателно одобрени и от залата в този им вид, за един ден – на 1 юни, ще влезе в сила окончателната забрана за пушене на обществени места, а само 24 часа по-късно – от 2 юни, пушенето ще се допуска при определените в закона условия и места.

Това е така, защото според внесените от депутати от ГЕРБ и одобрени от здравна комисия промени, се предвиждапроектът да влезев сила от 2 юни. Депутати коментираха, че това означава, че на първи юнипълната забрана за пушенеще важи формално.

С аргумента, че не Законът за здравето е мястото, където да се урежда тази материя, Петър Петров от ГЕРБ беше принуден да оттегли предложението си за въвеждане на такса здраве от минимум 1000 лева годишно за заведенията, в които пушенето е разрешено. Не срещна подкрепа и предложението на Министерството на здравеопазването, направено от проф. Борисова, да се запази сега действащия текст от закона и в своя наредба изпълнителната власт да запише къде и при какви условия да се допуска пушене на обществени места. Имам усещането, че има неразбиране за това, което казвам, учуди се Борисова, цитирана от БГНЕС.

Мнозинството реши, че е по-добре в закон да се уреди как и при какви условия да се допуска тютюнопушенето в заведенията. В тези, с площ до 50 кв. метра, собственикът ще решава сам дали да се пуши, а за по-големите ресторанти трябва да има изолирана стая за пушачите. Пленарната зала ще трябва да реши окончателно дали площта за онези, които не пушат, ще бъде половината от заведението, или 2/3 от него.

Беше подкрепено предложение на Петър Петровслед 22,30 часа ресторантите да се ползват от облекчения режим, предвиден за баровете и нощните заведения. „Ако заведението работи само като нощно, може да се пуши, без да се изисква обособяване на помещения. Ако работи и с дневен режим, тогава за часовете извън нощните се подчинява на общите разпоредби за заведенията“, поясни Стефани Михайлова от ГЕРБ.
Предвидено е да се допуска пушенето на специално предназначени местана жп гарите, летищата, морските гари и автогарите.

Ако физическо лице наруши разпоредбите на новите текстове от закона, ще се наказва с глоба от 200 до 400 лева при първо нарушение, а при повторно – глоба от 400 до 800 лева. Ако обаче нарушението е извършено от юридическо лице или от едноличен търговец при първоначално нарушение, глобата ще е между 400 и 800 лева, а при повторно – от 800 до 1000 лева, съобщи БГНЕС.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *