Тютюнът може да провокира генерална стачка и в Турция

Няколко синдиката и неправителствените организации призоваха работниците и държавните служители в Турция към генерална стачка в подкрепа на продължаващия от 50 дни насам протест на работниците от приватиризаната турска тютюнева компания ТЕКЕЛ.

Стачкуващите от близо 2 месеца работници от бившия държавен тютюнев монопол преди седмица обявиха и гладна стачка в знак на протест срещу правителството, с което не можаха да се споразумеят за своите права след като бяха съкратени заради приватизацията на компанията. Синдикатите Тюрк-Иш и Тюрк-хак, както и повечето неправителствени организации и държавните служители от бюджетната сфера заявиха готовността си да подкрепят еднодневната генерална стачка на работниците от ТЕКЕЛ за намиране на справедливо решение.
Формулата за изход от патовата ситуация, която предложи онзи ден премиерът Реджеп Ердоган на синдикалните лидери беше обявена за неприемлива от страна на стачкуващите. „Ако до един месец не приключите стачката ще се наложи да предприемем законови мерки срещу нея” – закани се Ердоган. След което напрежението ескалира още повече заради последвалияпризив за обща стачка в страната. Ако двете страни не намерят в последния момент пътя към разумния компромис, стачката ще парализира живота в цялата страна за 24 часа.
Вчера правителството и синдикатите пак не се споразумяха работниците да получат минимални компенсации и да бъдат пуснати за 22 дни в неплатен отпуск. Тютюневите работници заявиха, че не искат милостиня, а правата си – да бъдат прехвърлени в други предприятия, при това с гарантиран статут на работници, вместо да бъдат оставени на произвола на съдбата.

БНР
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *