Убиха банкера Емил Кюлев

На джипа, с който се движел собственикът на ДЗИ, била направена засада на бул. ‘България’, малко след пресечката с ‘Димитър Несторов’

26.10.2005

Собственикът на ДЗИ Емил Кюлев беше убит в джипа си на кръстовището на бул. „Димитър Несторов“ и бул. „България“ малко след 9 ч.

Стреляно е по джипа, в който е бил банкерът, след което е била предизвикана тежка катастрофа.

Известно е, че Емил Кюлев винаги се е движел без охрана.

В Пирогов е закаран прострелян шофьорът. Той ранен в областта на гръдния кош и корема.

Освен джипа на булаверада е изоставен червен форд „Мондео“ и бяло ауди комби.

Автомобилите са на евентуални помагачи на стрелците или на случайно движещи се граждани.

Това е осмото показно убийство в София през последните няколко месеца.

Преди три месеца полското списание „Впрост“ посочи, че Кюлев е вторият от списъка на най-богатите българи след Васил Божков-Черепа.

Предишният най-богат българин Илия Павлов също беше застрелян на 7 март 2003 г.

Емил Кюлев е роден на 5 юни 1957 г. Завършва с пълно отличие руската гимназия в София. След отбиване на военната си служба учи в школата на МВР в Симеоново и работи в системата на МВР.

Завършва Международни икономически отношения. През 1988 г. създава първата частна фирма за административно-правни услуги – „Контракт Кюлев“, която функционира и досега в областта на покупко-продажбите на имоти.

След 1989 г. организира издаването на вестниците „Куриер 5“, „Марица“ и „Струма“, които излизат на книжния пазар в приличен тираж.

През 1989 г. основава банката „Турист банк“, след което тя се преименува на „Туристспортбанк“, а по-късно на „Търговска и спестовна банка“. През 1994 г. напуска банката и тя впоследствие фалира.

Основава „Росексимбанк“, която се занимава главно с взаимоотношенията между България и Русия. Убеден е, че страната трябва да направи всичко възможно, за да се върне на традиционните си пазари в Русия и ОНД.

Така тя ще стане много по-атрактивна за Запада. Според него банкерът е символ на пестеливост, разум, сигурност. За най-голям български банкер смята Буров.

Намира, че валутният борд има много положителни черти, но и отрицателни, между които и ограничаването на растежа и потреблението, което е големият проблем на България.

Сам се определя като националист и мисли, че в скоро време българските производители и банкери ще се обединят за защита на националното производство и интереси.

В живота е привърженик на еволюционната теория, но за икономиката препоръчва радикални промени – рязка и пълна промяна на правилата, които да осигурят растеж.

Председател на Надзорния съвет на „Росексимбанк“.

На 7 декември 1999 г. Агенцията за приватизация открива процедура по приватизация на „Държавен застрахователен институт – ДЗИ“ АД – дружеството майка на „ДЗИ – Общо застраховане“ АД.

По тази процедура на 27 август 2002 г. дружеството е продадено на притежаваната от Емил Кюлев „Контракт София“ ООД за 21,5 млн. евро.

Така е формиран най-големият финансов алианс в България с изцяло български капитал в размер на 200 млн. лева. Росексим банк се преименува на ДЗИ Банк и възниква Българска финансова група ДЗИ.

Обичал Алеко Константинов, Никола Вапцаров и Йордан Йовков, а девизът му бил „Бързай бавно!“.

Оставя вдовица и двама сина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *