Увеличават пенсиите, Поскъпват топлата вода, парното и токът, поевтиняват природният газ и роумингът

От 1-ви юли социалната пенсия става 113 лева, минималната за стаж и възраст – 154.50 лв., а таванът – 840 лева, напомни пред БНР управителят на Националния осигурителен институт (НОИ) Бисер Петков.

Това ще струва 120 млн. лв. на бюджета на НОИ до края на годината, каза още той.

Всички пенсии, отпуснати до края на миналата година, ще бъдат актуализирани с 2.7%, считано от първи юли.

Когато дойде на власт, правителството на Орешарски обеща да върне актуализирането на пенсиите по т.нар. швейцарско правило, тоест във формулата за осъвременяването влиза половината от инфлацията и половината от ръста на осигурителния доход.

От седми юли пенсионерите ще започнат да получават увеличените си пенсии, добавиха от НОИ.

От днес поскъпват топлата вода, парното и токът. Държавната комисия за енергийно и водно регулиране изненада с по-малко намаление на цената на топлата вода и парното, но и с увеличение на цената на тока, въпреки очакванията средно за страната тя да падне минимално. От днес поевтинява цената на природния газ с малко под 2%.

Въпреки че цената на природния газ, който е основното гориво за топлофикациите пада минимално, те ще продават топла вода и парно на по-високи цени.

От днес в Габрово ще плащат по-скъпа топла вода с близо 7%, в София увеличението е с близо шест на сто, а за абонатите в Пловдив, Варна и Враца – увеличението прехвърля 5%. Малко по-евтино парно могат да ползват хората в Плевен, Перник и Бургас.

Токът поскъпва с две на сто, като най-голям е ръстът за абонатите на ЧЕЗ. Най-малко ще е увеличението за абонатите на ЕВН – под един процент, а за абонатите на Енерго про – дневната тарифа скача с 2,5%, а нощната с малко над процент.

Цените на тока са определени за едногодишен период, въпреки че миналата седмица шефът на регулатора Боян Боев даде заявка, че цената може да скочи още от 1 октомври, а сметки да се правят на всеки три месеца, подобно на цените на природния газ, парното и топлата вода.

От днес поевтинява и роумингът за интернет през мобилния телефон с повече от 50%. Пределната цена за мегабайт пада от 45 на 20 евроцента.

Доставчиците на мобилна връзка в Европа ще могат да направят специална оферта за роуминг на своите клиенти преди тяхното пътуване и да им позволят, когато това е възможно, да изберете местен доставчик на мобилни услуги (като роуминг на данни, електронна поща, онлайн четене на новини, качване на снимки в интернет и онлайн гледане на видео) в държавата, която ще посетят.

Така европейците ще могат да сравнявате офертите за роуминг и да се възползват от по-привлекателни оферти и цени, докато са в чужбина.

Европейската комисия разработва нови правила, за да отпаднат въобще таксите за роуминг.

Проучване сред 28 000 европейци показва, че телекомуникационните компании ще спечелят още 300 милиона клиента, ако премахнат таксите за роуминг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *