Увеличават се гарантираните вземания при фалит на работодателя

Увеличава се и максималният размер на гарантираните вземания от 1000 на 1200 лв., както и се удължава периодът, през който работодателят е осъществявал дейност преди началната дата на неплатежоспособността – от 6 месеца на 12 месеца, за да могат работниците да се ползват от предвидените права по този закон.

Финансовите измерения на предложените мерки са твърде скромни и са във възможностите на бюджета на Фонда за гарантиране вземанията на работниците и служителите, посочи председателят на социалната комисия Корнелия Нинова.

Във фонда има свободни около 220 млн.лв., вложени в ДЦК, като приходите от тях надхвърлят 11 млн. лв.

За 2012 година за изплащане на обезщетения са изхарчени само 826 хиляди лева за 485 работници и служители от 47 фирми при среден размер на обезщетението 1702 лв., цитира официални данни Нинова.

Затова, според вносителите, наличният финансов ресурс разкрива резерви за гарантиране на подходяща социална закрила на осигурените за този риск лица.Възможностите на НОИ и неговите контролни органи са малки, защото работим постфактум след като съдът е вписал вече решение по несъстоятелност.Това отбеляза и.д директорът на Фонда за гарантиране на вземанията Весела Караиванова, която е и подуправител на НОИ. Доходността на активите на фонда е висока, потвърди тя.Контролът ще се засили, ще продължаваме да уведомяваме работниците за състоянието на работодателя, за да се подобри защитата на осигурените лица, ангажира се Караиванова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *