Увеличение на минималната заплата предлагат от социалното министерство

В момента 128 хиляди работници в България получават минималната заплата и ако се реализира ръст от 30 лева, то техните заплати ще бъдат над прага на бедност, обясни социалният министър Тотю Младенов.
„Ние сме дали параметри за увеличаването на заплатата от първи юли с 30 лева, което за нас няма да увеличи разходитев държавния бюджет. Напротив ще се повиши малко потреблението, ако стане това. Около три милиона общо ще бъдат допълнително разходите на месец и около милион и 600 хиляди лева ще бъдат приходите от това нещо в осигуровки и от данъци. Така че тука виждате, че не става въпрос за някакви колосални пари. Тук става въпрос действително минималната работна заплата да мине над прага на бедност“, обясни министърът.
От КНСБ смятат, че ръстът трябва да е повече от 30 лева, защото и прага на бедност е по-висок от обявения от правителството, допълни Пламен Димитров, лидер на синдиката.
„Да не говорим, че инфлацията изяжда и допълнително отдоходи. Така че има какво да преразпределяме, стига да има воля. Нашата позиция в момента е да осигурим минимална работна заплата като доход над прага на бедност. Всъщност истинският праг на бедност е 231 лева, вие знаете много добре по методиката. Има и предварителни разговори с колегите от БСК, че въпросът при тях стои не дали, а кога“, подчерта Пламен Димитров.
От „Подкрепа“ ще искат договаряне на ръст и на заплатите в реалната икономика, освен на минималната заплата, обясни Мика Зайкова, икономически експерт в „Подкрепа“.
„Не е зле при един ръст на производителността на труда, който е над шест и половина процента, да поискаме доста реално увеличение в реалния сектор. Ние ще търсим поне десет процента в реалния сдектор, а за колко ще се споразумееме, тепърва ще говорим“, каза Зайкова.
Работодателите реагираха веднага на изявленията на социалния министър Тотю Младенов за ръста на минималната заплата. Според Българската стопанска камара в момента най-важното е запазването на работните места, защото само през 2009 и 2010 г. България е изгубила 12.5% от работните места. За същия период ръстът на средната работна заплата е с 10.6%.
Според работодателите, ръстът на минималната работна заплата ще доведе след себе си повишаване на безработицата и загуба на конкурентоспособността на българските предприятия. Увеличение от 240 на 270 лв. означава 12 % ръст и ще бъде значителна финансова тежест за всеки работодател, защото ще се получи изместване на всички заплати нагоре, посочи заместник-председателят на Българската стопанска камара – Камен Колев.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *