Увеличение на пенсията само ако си работил допълнително

От края на 2016 г. пенсионерите могат да искат преизчисление и увеличение на пенсията си само ако са работили допълнително. Това предвиждат приетите промени в Кодекса за социално осигуряване, съобщава в новия си брой седмичникът “Клуб 100”.

От края на догодина отпада възможността сегашните пенсионери да посочат нови 3 г. от стажа си преди 1997 г. и да поискат увеличение. От края на 2018 г. пък трите години няма въобще да влизат във формулата за пенсиониране.

Хората, пенсионирани в периода 2016-2019 г., ще имат година след пенсионирането, през която да посочат нов тригодишен период за преизчисление.

Така от 2017 г. единственият начин сегашните пенсионери да поискат преизчисление и увеличение на доходите си остава възможността да представят документи, че са работили допълнително и са внасяли осигуровки след пенсионирането си.

Досегашният режим бе нелогичен, коментира и управителят на НОИ Бисер Петков в интервю за в. “24 часа” и в. “Клуб 100”. Той давал възможност и след 20 г. получаване на пенсия човек да реши, че има три години стаж отпреди 1997 г., които са му по-изгодни, и да поиска преизчисление и увеличение. “Би трябвало при пенсиониране хората да познават своята трудова история”, коментира още Петков.

Според него отпадането на трите години отпреди 1997 г. в пенсионната формула в повечето случаи дори ще донесе по-високи пенсии за новите пенсионери. Единици, които са работили при много високи доходи в периода отпреди 1997 г., обаче щели да получат по-ниски.

С отпадането на трите години пенсионирането ще става по-лесно и бързо, каза още Петков.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *