Увеличеният резерв стопира растежа на петрола

Петролът поевтиня минимално в сряда, след като данните за запасите на дестилати на суровината (бензин, керосин, дизел) в САЩ регистрираха повишение спрямо предишната седмица, което показва спад на потреблението.

По данни на Американската администрация за енергийна информация, резервите от бензин са се повишили до 800 хил. барела през изминалата седмица.

Запасите от дизел и индустриални горива са достигнали най-високата си стойност за последните 25 години. Потреблението на горива за производството се е понижило с 11% за последния месец спрямо същия период на миналата година.

Цялостното потребление на енергийни източници е спаднало с 4.8% в сравнение с миналата година, а рафинериите са намалили производството си с 2.1%. Запасите от суров петрол са спаднали с 1.8 милиона барела, но анализаторите прогнозираха по-голям спад от 2.1 милиона барела.

Тези новини свалиха американския лек суров петрол до 63.76 долара за барел, но впоследствие черното злато възстанови загубите си и завърши деня на 65.40 долара за барел-спад от 21 цента. Лондонският Brent добави 34 цента към стойността си до 67.21 долара за барел.

На другия полюс бяха данните за потреблението на петрол в Китай, които регистрираха растеж за трети пореден месец. Това подсказа, че азиатският тигър ще поведе възстановяването на глобалната икономика.

Кувейтският министър на петрола заяви, че цени около 65 долара за барел за момента устройват Организацията на производителите на петрол (ОПЕК). Нарастването на петрола е по-скоро спекулативно, а не плод на фундаментални причини.

През последните месеци ценната суровина се радва на голям инвеститорски интерес, тъй като надеждите за скорошно възстановяване на икономиката карат пазарните участници да заложат на поскъпване на горивата и акциите и да изпреварят събитията.

Златото регистрира минимален растеж вчера, подкрепено от опасенията за нарастване на инфлацията и спада на долара. Инвеститорите залагат на благородния метал, като хедж срещу скок на цените.

Спот цената на златото скочи с 2 долара за тройунция до 950.20 долара за тройунция. Металът поскъпна, въпреки че председателят на Фед Бен Бернанки се опита да опровергае инфлационните очаквания в изявлението си за монетарната политика на Централната банка пред американския сенат вчера.

Той изрази увереност, че екипът му ще предотврати нарастването на цените, като оттегли в подходящия момент безпрецедентните стимули за икономиката на стойност няколко трилиона долара.

Основната движеща сила на цените на златото в момента е развитието на валутните пазари. Анализатори предричат растеж на благородния метал над 1000 долара за тройунция до края на годината, тъй като смятат, че еврото ще достигне нови върхове срещу зелените пари над 1.50 долара.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *