Увеличиха бюджета на ЕК

Европейският парламент спешно гласува отпускането на 2.7 милиарда евро, с които Европейската комисия да закърпи бюджета си за тази година. Ако това не беше станало, след две седмици Комисията щеше да спре да изплаща пари по различни проекти, от което щяха да пострадат и много български общини. Проблемът се появи след като стана ясно, че Европейският съюз е събрал по-малко мита, отколкото са били планирани, предава БНТ.

На извънредно вечерно заседание депутатите от Комисията по бюджет на Европейския парламент приеха промяна в бюджета на Европейската комисия и така я спасиха от изпадане в несъстоятелност. Рано сутринта председателят на Европейската комисия Жозе Барозу се обадил по телефона на председателя на Европейския парламент Мартин Шулц и му казал, че положението е много сериозно. Това беше повторено и в пленарната зала в Люксембург по време на дебатите от еврокомисаря, отговарящ за бюджета.

„Единственият ни шанс да продължим да плащаме тази година е да приемем това изменение на бюджета, за което Съветът вече се съгласи. Приветствам изключителните усилия на Парламента, защото това е единственият начин да не спираме плащанията тази година“, заяви Януш Левандовски, европейски комисар за финансово програмиране и бюджет.

Кризисната ситуация възникна, защото се оказа, че Европейският съюз е събрал по-малко мита, отколкото било планирано. По време на дебатите обаче мнозина евродепутати бяха недоволни от това, че Комисията съобщава за проблема в последния момент. Еврокомисарят Левандовски обвини за това някои страни от съюза, които като че ли нарочно давали грешни прогнози.

Евродепутатът Ивайло Калфин, който е член на бюджетната комисия, по-рано предупреди, че от евентуално спиране на разплащанията най-много ще пострадат гражданите и общините, които разчитат на пари от еврофондовете.

Следващия понеделник парламентът ще обяви мнението си за бюджета на Европейския съюз за 2014, но днешните проблеми загатват, че недостиг на пари може да има и догодина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *