Увеличиха се с 20 на сто желаещите да излязат в пенсия

С 19% са повече хората към края на тази година, които са пожелали да се пенсионират, спрямо същия период на миналата година, отчетоха от Националния осигурителен институт (НОИ). Това се дължи и на новите правила за пенсиониране, които влизат в сила от 2012-а година, както и на отпадането на точковата система още от началото на следващата.

Управителят на НОИ Христина Митрева нарече спекулация твърдението, че 10 000 души няма да се пенсионират през следващата година заради отпадането на точковата система, предаде БНР. Статистиката сочи, че всяка година между 50 000 и 52 000 души се пенсионират и няма логика 20% тях да са ощетени. В същото време 40 000 души в момента имат право да се пенсионират, но отлагат това във времето и се очаква част от тях да се възползват от правото си догодина, добави Митрева.

Преди дни президентът Георги Първановзаплаши с вето поправката в Кодекса за социално осигуряване, която предвижда да отпадне точковата система, защото ще попречи на пенсионирането на около 10 000 души. Вчера обаче социалният министър Тотю Младенов каза, че държавният глава е подписал указа за обнародване на кодекса.

Днес от пресслужбата на държавния глава уточниха, че въпреки „многобройните проблеми, които законът поражда, това решение е един необходим компромис“, за да не се засегнат интересите на някои категории граждани.
На първо място, ще пострадат работещите при тежки условия на труд, защото новоотпусканите от началото на годината пенсии биха били значително по-ниски от тези на пенсиониралите се при същите условия, до края на тази година.
На второ място, ще бъдат засегнати повечето безработни, защото таванът на обезщетенията няма да отпадне от началото на годината и хората ще получават значително по-ниски суми, отколкото сега, се казва в мотивите на държавния глава.

Точковата система даваше възможност за по-гъвкаво пенсиониране на хора с недостигащ стаж. Те можеха да компенсират липсващите години труд с по-висока от необходимата възраст. От Нова година в закона влиза изискването за минимален стаж – 37 години за мъжете и 34 години за жените, и заместването става невъзможно.

През 2011 година дефицитът в осигуряването ще е 1,39 млрд. лв. при 2,11 млрд. лв. тази година, обяви Митрева. Намалението ще е заради увеличението на вноската за пенсия с 1,8% и увеличението на минималните осигурителни прагове средно с 5,6%. Планира се и затягане на контрола по събираемостта на вноските заедно с Националната агенция по приходите.

„Увеличение на пенсиите догодина не се предвижда. Не бива да се дават обещания“, коментира шефката на НОИ и обясни, че увеличение може да има само при повече приходи в държавата, което не е много реалистично. Тя не очаква да се увеличи делът на сивата икономика и да намаляват приходите от вноски, след увеличението на техния размер.

Догодина се залага увеличение на средния осигурителен доход от 570 лв. тази година на 609 лева.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *