Уволнена здравна шефка отправи скандални обвинения

Тя  твърди, че истинската причина за отстраняването й е опитът й да разбие монопола на три болници в трансплантирането на бъбреци, черен дроб и сърце.
Джалева, която  бе освободена от поста си  в началото на месеца, твърди, че смяната й се дължи на засегнати интереси. От здравното министерство отрекоха и заявиха, че мотив за освобождаването й това, че “системата може да бъде управлявана още по-добре“, както и ниския брой донори тази година.
„Ако си спомняте първата пресконференция, която давах като директор на Агенцията по трансплантация, първите ми думите бяха, че няма да има раздаване на органи под масата. Просто точно това се случи и явно съм попречила на много хора в техните схеми не само на трансплантацията, но и на асистираната репродукция. Засегнала съм много интереси“, заяви обаче Джалева пред БНР, цитирана от БГЕНС.
Пред bTV тя уточни, че Агенцията по трансплантации е открила нарушения в плевенската клиника, която осигури ембриони на 62-годишната родилка от Русе. Според Джалева една от причините за уволнението й била, че е съставила акт на клиниката заради това.
При проверката е установено, че там ползват за донори на яйцеклетки млади и нераждали момичета, въпреки че манипулацията е забранена с наредба, защото – според официално становище на Българското дружество по акушерство и гинекология, тя може да лиши тези момичета от поколение. Покупката на генетичен материал също е забранена по закон, но търговията се крие зад разрешените така наречени разходи за донора.
„Една от причините, изтъкната от министъра, беше точно тази: „Как можа да направиш акт за тази ин витро клиника? Този акт, ако не се беше разшумяло, минават 6 месеца, не се пише наказателно постановление, и този акт се потулва. А иначе до 6 месеца, след издаването на акта, министерството на здравеопазването трябва да наложи глоба на клиниката, ако прецени, от 30 до 50 000 лв. По преценка, ако е много тежко нарушението, вече може да се иска отнемане на лиценз”, коментира Теодора Джалева.Тя твърди, че в заповедта за освобождаването й не е написано нищо друго.
„В момента се иска да се осигури монопол на определени клиники, за да се извършват трансплантации в България. И като ги няма още по-добре, защото тогава се изпращат пациенти в частни клиники в чужбина и тогава държавата плаща и никой не може да ме увери, че в това няма и комерсиален елемент. В момента има изпратено момиче за трансплантация, която категорично може да бъде направена в България от жив донор са платени 256 000 лева”, каза Джалева.
По думите й поне 200 хиляди лева от тази сума са надплатени за тази трансплантация. Според нея интересът вероятно е на експертите, които са одобрили финансирането. „Документите са придвижени през Фонда за трансплантации в чужбина. Последният подпис е на министъра”, каза Джалева.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *