Уволненият шеф на НДК: Кризата има име – Симеон Дянков

Така отстраненият в началото на май бивш директор на НДК Христо Друмев коментира подетата от финансовия министър проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция. След нея са съставени 27 акта срещу Друмев и 11 срещу самото дружество НДК нарушения.

Едно от най-фрапиращите е за четири асансьора и две товарни кабини, поръчани за административната сграда на НДК, струват колкото половината сграда. За тях бившето творческо-стопанско обединение, което доскоро бе с неясен юридически статут, е платило 807 745 лв. Оценката на сградата пък е 1 692 841 лв. Поръчката на съоръженията била в разрез с много законови текстове, съобщи в. „24 часа“, който разполага със заключенията от проверката.
Сред нарушенията на Друмев са посочени и липсата на търгове и конкурси за отдаване под наем на помещения. Пред bTV той обясни следното: „С акта на създаването на НДК от 1984 година пише, че предмет на дейност е да отдава под наем помещения, като приходът остава за нас в лева и валута. Ние даваме под наем помещения от 2 часа до 5 години. Дава ни се право сами да преценяваме, да се договаряме и да поемаме отговорността“.
Той заяви, че не се притеснява от проверка на прокуратурата, но бе категоричен, че ако не му бъдат предоставени документите, което досега не се е случило, това би означавало, че се продължават методите на Вишински. „Твърдя, че инспекцията шест месеца и половина си е свършила добре работата, че всички тези нарушения, както те са ги представили, са верни, но имам и съображения. Искам да видя тези 6 милиона, които оставих, за колко време ще им стигнат“, отбеляза Друмев.
Той заяви още, че конфликтът между него и правителството е назрял през 2010 година, когато с решение на Министерски съвет от административната сграда на двореца са отнети два етажа, за да бъдат дадени на ГЕРБ. Друго доказателство за противоречия, според него, е фактът, че през миналата година в НДК не е проведено нито едно държавно събитие.
Христо Друмев бе шеф на НДК 23 години.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *