Уволняват 100 работници от завод „Динамо” в Сливен

100 работници от сливенския завод „Динамо” АД ще бъдат съкратени, научи Дарик радио. Повечето от тях вече са получили предизвестия във вторник. 401 човека са заетите по трудово-правни отношения в Динамо към момента на съкращенията.

Работодателят е уведомил Инспекция по труда за масовото уволнение поради намаляване на обема на работа, което ще бъде в сила от 15 май, съобщи Ирена Иванова, юрисконсулт на институцията. Представен е и протокол от проведено събрание на представители на работодателя и работниците от 20 март. Дадени са гаранции, че при подбора на уволнените ще бъдат вземани предвид професионалната квалификация, дисциплинарните наказания и трудовата дисциплина, и че няма да има дискриминация по пол, възраст и етническа принадлежност.

Бюрото по труда също е уведомено за съкращенията, съобщи директорът Тихомира Димитрова и допълни, че работниците поетапно ще бъдат регистрирани на борсата. Няма информация колко ще бъдат освободените на предпенсионна възраст.

Председателят на Регионалния съюз на КТ „Подкрепа” в Сливен Емил Петков потвърди, че наетите в предприятието от 2 месеца не са получавали заплати. Той също знаеше за уволненията, но каза, че синдикатът не може да се намеси, защото няма структура и собствениците са забранили тази дейност в завода.

Структурата на КНСБ също не е възстановена, защото работниците са били заплашени, каза председателят на синдиката Тодор Иванов. Той каза, че предишни синдикални действия са помогнали за сегашните собственици да вземат фабриката, макар че твърде е възможно собственикът да е същият и да е действал по „втория начин“.

Тодор Иванов информира, че сегашният мажоритарен собственик на „Динамо” АД е мъж от Стара Загора, работил някога в СССР и там изучавал динама и стартери, но е бил свързан с холдинга АКБ Корпорация на Николай Банев, който пък е бившият собственик на сливенския завод.

„На времето АКБ имаше задължения и изнесе машини, и нашето съмнение е, че те се върнаха като собственици, но под друга шапка”, каза Иванов.

Работодателят не е поискал да се възползва от антикризисните мерки и компенсации от 120 лева при въвеждане на намалено работно време, защото вероятно не могат да кандидатстват заради задължения към държавата и Националния осигурителен институт, допусна Тодор Иванов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *