Удари часът за новите мерки за икономии в Гърция

Програмата ще бъде внесена за одобрение в парламента на 15 май, за да може да бъде гласувана до 15 юни. Допълнителните мерки предвиждат поредно затягане на коланите и по-специално орязане на държавните разходи с 14 млрд. евро и увеличаване на приходите от данъци с 9 млрд. евро.
Програмата съдържа и план за правитизации, от които се очакват приходи в размер на 50 млрд. евро до 2015 г. Смята се, че първите стъпки на икономическия екип на кабинета ще бъдат в посока на пълната приватизация на телекомуникационната компания ОТЕ, а също и че ще има нова разпродажба на акции на Националната електрическа компания и на водоснабдителни компании.
Приватизационният план на правителството предвижда още разпродажба и отдаване на концесия и на други държавни активи, като предприятия, летища и пристанища. За да се пребори с кризата, правителството е решило да раздаде на символична аренда обработваеми площи на хиляди фермери. Право да получат такива земи ще имат предимно фермери на възраст до 30 години. Предвижда се на млади фермери да бъдат раздадени 4,5 млн. декара, информират още вестниците.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *