Удължават мерките „60 на 40“

Ще започне поетапно обсъждане със синдикатите и работодателите дали и как да продължи действието на мерките „60 на 40“ и „80 на 20“ до юни или септември– сега тяхното действие е март. Това заяви социалният министър Деница Сачева пред Нова телевизия.

Тенденциите са крехки, за да отпуснем напълно мерките, заяви социалният министър Деница Сачева

Коронавирус: какви мерки предприема българското правителство | Новини и анализи от България | DW | 15.03.2020

Мярката 60/40 в подкрепа на бизнеса и работещите се удължава до септември 2021 година. Това съобщават от пресслужбата на кабинета след работното му съвещание.

„Мярката 60/40 я продължаваме до септември 2021 г., за да няма никакви спекулации с това докога са парите“, каза премиерът Борисов.

По време на съвещанието Бойко Борисов подчерта, че продължават да работят и всички останали мерки в подкрепа на бизнеса по време на пандемията. „Всичките тези мерки са, за да поддържаме работните места, живота и стандарта на хората. Затова ни е важна ваксината, за радост вече всеки ден наблюдаваме трайна тенденцията броят на оздравелите да е близо два пъти повече от броя на заразените“, допълни премиерът.

Мярката за родители заради електронно обучение е за цялата година и „не е фиксиран краен срок”. „Нормално е заплатата за март да я получите през април“, каза още министърът предвид оплаквания за забавяне на пари, информира pariteni.bg.

„Винаги се иска повече от това, което се дава, но всички мерки са обсъдени с работодателските организации“, обясни Сачева. 3000 работодатели за 15 000 души са кандидатствали по мерки за затворени бизнеси, каза още министърът.

Коронавирусът е елиминиран в Нова Зеландия, отменят ограничителните мерки - Свят - DarikNews.bg

„Това е месецът с най-ниска безработица. По-високи проценти очакваме през декември. В началото на този месец имаше дни, в които на борсата се регистрираха около 3 000 души. Сега те са в рамките на 1 800 дневно”, посочи Сачева.

По повод разхлабване на ограниченията министърът заяви: „Тепърва предстои да обсъдим въведените мерки в страната. Нямаме повод да сме големи оптимисти. Да, имаме известно овладяване на смъртните случаи, но тенденциите са крехки, за да отпуснем напълно мерките”.

istock
istock

Тя допълни, че всичко зависи от това какви са здравните данни. Поясни обаче, че нагласата на повечето членове на кабинета е да се започне с поетапно, но не пълно отваряне.

Министър Сачева обяви, че ще се ваксинира срещу COVID-19, след като е променила мнението си за медикамента. „Аз по-скоро ще се ваксинирам. Промених мнението си, след като се запознах с някои факти около ваксината. Първоначално мислех, че трябва да бъда по-внимателна, но сега съм убедена, че трябва да се ваксинирам”, добави тя.

Посочи, че не е била против ваксините, но се е колебаела специално за тези срещу коронавируса.

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *